Кардинал Паролін: мир будується на справедливості та на праві
  • Срд, 12/10/2022 - 16:24

В інтерв’ю для італійського християнського часопису «Famiglia Cristiana» Державний Секретар Святого Престолу прокоментував нещодавні заклики Папи Франциска, що стосуються війни в Україні, скеровуючи також думку на інші частини світу, де триває кровопролиття.

«Я не тільки вважаю перемир’я можливим, але суджу про нього як про необхідне та нагальне», – стверджує кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, коментуючи в інтерв’ю для часопису «Famiglia Cristiana» останні заклики Папи Франциска, присвячені війні в Україні. У той час, як журнал з’явиться на полицях кіосків у четвер, 13 жовтня 2022 р., деякі уривки з інтерв’ю анонсовані напередодні на сторінках інформагентств.

Мир і справедливість

«Лише “схеми миру” можуть гарантувати людству майбутнє. Якщо переважатимуть часткові інтереси, насильство, зловживання владою, економічна та ідеологічна колонізація, закон сильнішого, тобто, “схеми війни”, то ми приречені залишитися без майбутнього», – зазначає кардинал Паролін, уточнюючи, що «мир будується на справедливості та на праві». «Не існує миру без справедливості, – пояснює він, – але немає справедливості без прощення, як нам на початку цього нового тисячоліття нагадував святий Іван Павло ІІ. І так само правдивим є те, що прощення вимагає навернення, тобто, зміни наставлення, що відображається у вчинках. Я неспроможний сказати, який мир є можливим. Знаю лише те, що без конкретних кроків з боку всіх ризикуємо провалитися в спіраль без вороття, що матиме катастрофічні наслідки».

Необхідні кроки

«Перемир’я, припинення гуркоту зброї, бомбардувань і руйнувань є першим необхідним кроком», – зазначає Державний Секретар Святого Престолу, підкреслюючи, що такий крок повинен також «супроводжуватися та підтримуватися жестами не погроз, а довіри і доброї волі, які створюють передумови для діалогу та відкривають дорогу для переговорів. Папа щодо цього висловився чітко. На жаль, ми майже призвичаїлися до новин про війну», – додав він, висловлюючи сподівання, що голос Святішого Отця буде почутим. Очільник ватиканської дипломатії також закликає не забувати про інші трагедії війни, про Сирію, Ємен, Ефіопію, зростання напруження на Далекому Сході. Бо «не існує війни, яка є менш болючою від інших, немає життя, що вартує менше».

Діалог попри все

Щодо зустрічі Папи з московським патріархом кардинал Паролін сказав, що «попри труднощі, двері залишаються відчиненими й діалог не переривається, хоча й зустрічається із нерозумінням». «З боку Святого Престолу прагнення цього ніколи не зменшувалися, хоча обставини завадили тому, щоб це стало дійсністю. Нам здається, що й у православної сторони є це прагнення», – сказав він.