Кардинал Паролін: Мир – це не одне з благ, але цілісність добра
  • Втр, 06/08/2019 - 10:14

Державний Секретар Святого Престолу взяв участь у святкуваннях в Марійському санктурії на півночі Італії, де в першу неділю серпня збираються мешканці регіону Венето.

«Зажерливість і постійне прагнення нагромаджувати багатства поступово вбиває любов. Настільки, що втрачає значення родинна любов, любов до братів і батьків. Для того, хто став жертвою жадібності, існують лише гроші, й це веде до знищення, як також і до війн», – сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, який у неділю, 4 серпня 2019 р., очолив святкування в меморіальному комплексі на вершині Чіме-Ґраппа в північноіталійському регіоні Венето.

Марійська каплиця і меморіал загиблих

Щорічні святкування, які в першу неділю серпня збирають на горі Чіме-Ґраппа мешканців Венето, проходять на згадку про посвячення спорудженої тут каплиці на честь Пресвятої Богородиці, яке 1901 року довершив патріарх Венеції Джузеппе Сарто, пізніший святий Папа Пій Х, на згадку про завершення Ювілейного 1900-го року. Тут вшановується статуя Божої Матері з Дитятком, яку місцевий люд вважає своєю Покровителькою.

Ця місцевість стала ареною жорстоких боїв під час Першої світової війни. В 30-х роках минулого століття навколо каплиці споруджено меморіальний комплекс, де поховані 23 тисячі солдатів різних національностей. Тож щорічні прощі, проведення яких протягом понад сотні років переривалося лише під час двох світових війн, стали нагодою віддати шану полеглим, і в них беруть участь делегації з відповідних країн.

Пам’ять про джерела віри

Коментуючи євангельську притчу про багача, який покладався на власні маєтки, покладаючись на які будував власні плани, через що Бог назвав його «безумним», кардинал Паролін наголосив, що всі ми потребуємо визволитися від обумовлень «які в нашому духовному житті викликав добробут, здобутий протягом останніх років», що чинить нас літеплими щодо Бога й справ, пов’язаних з вірою.

«Ми вийшли аж сюди на вершину, щоби вшанувати зовсім інший релігійний запал, який дав початок цим монументам, спорудженим як постійне свідчення віри місцевого населення. Ми вийшли сюди, аби зіставитися з минулим, в якому християнська релігія була фундаментальним орієнтиром особистого й суспільного життя тих, які споруджуючи ці пам’ятки, прагнули посвятити Богові та Пречистій Діві Марії не лише себе самих, але поширити цей зв’язок благодаті на майбутні покоління», – сказав проповідник.

Мир – найвище благо

В контексті поминання полеглих під час війни, Державний Секретар Святого Престолу зауважив, що цей акт є підтвердженням «нашого рішучого рішення на користь миру», який не є «благом серед інших дібр», але «цілісним благом», повнотою та цілісністю добра, «в якому зібрані всі інші блага».