Кардинал Паролін: молімося за мир у Вірменії, Україні та в світі
  • Срд, 26/10/2022 - 21:38
Державний Секретар Святого Престолу очолив Святу Месу з нагоди 30-річчя дипломатичних стосунків між Святим Престолом і Вірменією.

«Молімося за мир у Вірменії, просімо про мир в Україні та в усьому світі. Всі ми покликані оновлювати наші щоденні зусилля, спрямовані на те, щоби бути засобами миру», – сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, проповідуючи під час Святої Меси за мир у Вірменії, яку він у вівторок, 25 жовтня 2022 р., очолив у базиліці Santa Maria Maggiore з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних стосунків між Вірменією та Святим Престолом. На богослужінні був присутній Міністр Закордонних Справ Вірменії.

Під час проповіді кардинал підкреслив тісні зв’язки між Ватиканом і Вірменією. Як приклад він навів відкриття минулого року осідку Апостольської нунціатури в Єревані та шанобливий діалог між Католицькою Церквою та Вірменською Апостольською Церквою.

 

Під проводом «Учителя миру»

У молитві за мир, за словами проповідника, під час цього богослужіння був провідником «великий святий Вірменської Церкви Григорій Нарекський, пам’ять якого Папа Франциск вписав також до загального Римського календаря». У цьому контексті Державний Секретар навів слова, які Папа Франциск сказав під час екуменічної зустрічі та молитви за мир, що відбулася в Єревані під час його Апостольської подорожі у Вірменію в 2016 році: «У цій перспективі я хотів би згадати іншого великого свідка та будівничого Христового миру – святого Григорія Нарекського, якого я проголосив Учителем Церкви. Його можна також назвати “Учителем миру”. Ось що він писав у надзвичайній книзі, про яку мені подобається думати як про “духовну конституцію вірменського народу”: Згадай, [о Господи,… ] про тих, які серед людського роду є нашими ворогами, але для їхнього добра: зверши в них прощення та милосердя. [...] Не винищуй тих, які завдають мені укуси, а переміни їх! Викоріни порочну земну поведінку та вкорени добру в мені та в них (Книга Ламентацій, 83, 1-2)».

За заступництвом Богородиці

«Сьогодні, – додав кардинал Паролін, – ввіряємо нашу молитву заступництву Пречистої Діви Марії, Цариці Миру, яку тут вшановують як Salus Populi Romani (Спасіння римського люду)». Він згадав також і про те, що цими днями країнами Кавказу подорожує мандрівна статуя Пресвятої Богородиці з Фатіми. Це паломництво, за його словами, покликане сприяти примиренню та «віянню вітрів миру в регіоні».