Кардинал Паролін на саміті в Парижі: Потрібна угода, здатна призвести до справжніх змін
  • Срд, 02/12/2015 - 12:51

«Святіший Отець заохочує всіх нас, щоб ця конференція змогла завершитися прийняттям глобальної угоди, яка призведе до перемін, матиме чітке моральне спрямування і стане потужним сигналом для всіх, кого це стосується, впровадивши доволі далекоглядне бачення для досягнення трьох наступних цілей: зменшення наслідків глобального потепління, подолання бідності та розквіт гідності людської особи», – сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, виступаючи 30 листопада 2015 р. в рамках виступів Глав Держав та Урядів на Паризькій Конференції ООН з питань кліматичних змін.

Передавши учасникам саміту вітання від Папи Франциска, очільник делегації Апостольської Столиці пригадав про те, як Глава Католицької Церкви, виступаючи 26 листопада в осідку ООН в Найробі, неодноразово наголошував на важливості зустрічі в Парижі, висловивши побажання, що вдасться досягти підписання глобальної угоди, що ґрунтуватиметься на принципах солідарності, справедливості, чесності та участі, спрямованої на досягнення згаданих вище цілей, додаючи, що «буде трагедією, якщо окремі інтереси переважать над спільним добром та, зокрема, призведуть до маніпуляції інформацією».

За словами Державного Секретаря Апостольської Столиці, досягнення «глобальної та здатної до перемін» угоди повинно спиратися на три колони. Перше полягає у «застосуванні чіткого етичного спрямування, яким повинні надихатися мотиви та цілі» угоди. Він зазначив, що найуразливішими до наслідків кліматичних змін є найбідніші та майбутні покоління, яким доводиться страждати від наслідків, за які вони не є відповідальними. А оскільки це явище «не знає ні кордонів, ні політичних чи соціальних границь», воно утверджує усвідомлення того, що «всі ми є одним людським родом і що немає місця для так званої глобалізації байдужості».

«Друга колона стосується того, що ця угода не лише повинна окреслити способи її здійснення, але також, і насамперед, стати чітким сигналом, який спрямовуватиме поведінку всіх зацікавлених осіб, починаючи від урядів, але також – місцевої влади, світу підприємництва, наукової спільноти та громадянського суспільства», – вів далі кардинал Паролін, наголосивши, що це означає «рішуче ступити на шлях до економіки з низьким вмістом вуглецю та до цілісного людського розвитку». У цьому повинні дати «добрий приклад» країни «з більшими ресурсами та можливостями», а також допомогти потребуючим країнам «впроваджувати політику сталого розвитку».

Третій аспект, як зауважив Голова Ватиканської делегації, стосується «бачення майбутнього». Адже ця конференція не є «ні кінцевою метою, ні відправною точкою», але «вирішальним етапом шляху, який, без сумніву, не завершиться 2015 роком». Тому, нова угода повинна також передбачити процес «перегляду зобов’язань» та «прозорі, дієві та динамічні критерії перевірки її здійснення». А впровадження «сталих моделей виробництва і споживання та нових стилів життя» заторкує «фундаментальні сфери виховання та формування, які, на жаль, часто залишаються на узбіччі переговорів щодо міжнародних угод».