Кардинал Паролін: незважаючи на страх, не замикаймось у собі
  • Чтв, 02/04/2020 - 18:28

Про необхідність молитви та заангажування кожного як вияву солідарності в інтерв’ю з кардиналом П’єтром Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу.

Церква є близькою до кожної людини, яка страждає і перебуває у потребі, зокрема, у цей драматичний період, який переживає людство з приводу поширення вірусу. Такою була головна думка інтерв’ю, яке кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, дав для ватиканських медіа, закликаючи всіх при цьому до міжнародної солідарності та відкритості до інших. З ним спілкувався Редакційний директор Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі.

 Папа і Римська Курія в часі пандемії

Перше запитання журналіста стосувалось того, як Папа та Римська Курія переживають час цієї пандемії. Відповідаючи на це запитання, кардинал Паролін, спершу, підкреслив, що Папа і його найближчі співробітники розділяють з усіма людьми цей складний період поширення вірусу. Особливо думки линуть до хворих, вмираючих, до їхніх родин. “Ми перебуваємо в часі великоднього бдіння. Церква чуває з усіма. Вона близька до кожного страждаючого і потребуючого. Ми потребуємо визволення з полону періоду, який проживаємо у розчаруванні, від загрози хвороби та смерті”, – наголосив Державний Секретар Святого Престолу.

За його словами, Вселенський Архієрей намагається всіма способами бути близьким до людей усього світу. Контакт з людьми для нього завжди був фундаментальним. А тому, він бажає цей контакт продовжувати, навіть, якщо для цього потрібно пристосуватись до нових обставин та способів зв’язку. Щоденна Свята Меса в прямому ефірі в каплиці “Дому святої Марти” є одним із конкретних виявів такого контакту Папи з людьми. Іншим виявом його близькості є постійна молитва за жертви пандемії, за їхніх рідних, за медпрацівників, волонтерів, священиків, працівників, сім’ї... Всі папські співробітники намагаються допомогти Главі Католицької Церкви підтримувати контакти з усіма Церквами в світі.

Чого вчить нас час пандемії?

Далі кардинал Паролін поділився своїми думками про те, чого вчить нас цей драматичний час пандемії. “Ми переживаємо драму, яка буде мати великі наслідки для нашого життя. Перш усього, ми поставлені перед обличчям нашої кволості та вразливості. Ми свідомі того, що ми не сотворителі, але – бідні творіння, які існують тому, що Хтось щомиті дарує їм життя. Ми не є його абсолютними власниками. Вистарчить дрібнички, якогось таємничого та невидимого ворога, аби завдати нам страждання, аби зробити нас сильно хворими, аби довести нас до смерті. Ми почуваємося маленькими, невпевненими, беззахисними, потребуючими допомоги. Крім того, ми поставлені перед обличчям найважливішого, що справді є вартісним. Нам дана нагода наново відкрити цінність сім’ї, дружби, міжособистісних стосунків, зустрічей, які часто не шануємо, солідарності, великодушності, поділу, близькості у конкретності малих речей. Ми потребуємо одні одних і потребуємо спільноти та суспільства, які б нам допомагали опікуватись одні з одними. Врешті, я вірю, що цей час є придатним періодом для того, аби усім серцем повернутись до Бога”, – мовив далі Державний Секретар.

Погляд через призму християнської віри

Відповідаючи на наступне запитання про те, якого погляду на сьогоднішню ситуацію вчить нас християнська віра, кардинал розпочав з представлення віри Христових учнів, пригадуючи, що вона є входженням Бога в історію людини. Господь бере на Себе наше тіло, бажає розділити з нами все наше існування, крім гріха, готовий піти на терпіння і смерть заради нашого спасіння. Власне, за кілька днів ми будемо святкувати Його перемогу над смертю, спогадуватимемо те, як Він воскрес і дарує життя.

Погляд віри у цих складних часах допомагає нам дедалі більше довіритись Богові, стукати у Його двері нашою безперервною молитвою, щоб Він вкоротив цей час випробування”, – наголосив кардинал Паролін, зазначаючи, що погляд християнської віри також дає нам можливість зауважити багато добра, яке є довкола і свідками якого є численні люди, побачити креативність Церкви у душпастирстві, солідарність та дружбу між людьми, незважаючи на карантині заходи, жертовність багатьох осіб, тощо...

Ситуація серед працівників Святого Престолу

Ділячись своїми думками щодо ситуації, пов’язаної з поширенням вірусу, кардинал П’єтро Паролін зазначив, що на сьогодні серед працівників Святого Престолу, як зрештою було висвітлено в медіа, є сім осіб, що є заражені коронавірусом. Усі вони подолали критичну фазу і на даний час перебувають на етапі прогресивного одужання. “Очевидно, як в Італії та всіх інших країнах світу, ми моніторимо цю ситуацію день-за-днем, дякуючи праці наших лікарів та молодшого медперсоналу”, – додав він.

Допомога Святого Престолу у світі

Одне із цікавих запитань стосувалось того, що саме робить Святий Престол для того, аби у цей час допомогти Церквам у світі. Перш усього, як зазначив кардинал Паролін, Святий Престол, за посередництвом своїх Дикастерій, анґажується у те, аби підтримувати контакти з місцевими Церквами, намагаючись, скільки це можливо, допомагати їм, зокрема, тим народам, які найбільше постраждали з причини поширення вірусу, без огляду на релігійну приналежність та національність.

Від початків глобального поширення вірусу Святіший Отець завжди виявляв і продовжує виявляти свою близькість та солідарність з китайським народом, надіславши йому свій дарунок. Подібно він вчинив щодо народів Ірану, Італії та Іспанії. А на даний час в опрацюванні також й інші ініціативи, за допомого яких Святий Престол зможе виявити свою конкретну солідарність та засвідчити милосердну любов.

Храми та Святі Таїнства

Навіть у час пандемії багато храмів відчинені, але вірні не можуть брати участі у спільних богослужіннях та приступати до Святих Таїнств. Як можна пояснити цю ситуацію вірним? Відповідаючи на це запитання, Державний Секретар Святого Престолу наголосив, що скасування спільних богослужінь зумовлене тим, що сьогодні необхідно уникати скупчення людей. Проте, необхідно підкреслити, що майже в усіх містах храми відчинені і в них є присутній Христос в Євхаристії; священики продовжують молитись та відправляти Святу Літургію за людей, які не можуть бути фізично присутніми на богослужінні. Двері Божого дому залишаються відчиненими!

Далі кардинал пригадав, що кожна сім’я – це домашня Церква, яка може молитись та брати участь у Пасхальних святкуваннях за посередництвом сучасних засобів комунікації. “Багатьом вірним, які терплять з приводу того, що не можуть приступити до Святих Таїств, хочу сказати, що поділяю їхній біль, – продовжив далі Державний Секретар, – але також нагадую, для прикладу, що є можливість духовного Святого Причастя. Крім того, Папа Франциск, через Апостольську Пенітенціарію надав дар спеціальних відпустів вірним, не лише тим, які заражені коронавірусом, але й медпрацівникам, родичам і всім тим, які в різний спосіб, також і молитвою, опікуються хворими”. Також не можна забувати про молитву Святим Письмом, через яку Господь Бог бажає промовляти до людини.

Драма самотності

Однією із драм цих днів є самотність. В лікарнях, де перебувають особи, заражені вірусом, люди помирають у самотності, не маючи поряд нікого з рідних, які б могли підтримати, розрадити... Як Церква може виявити свою близькість тим людям?

Коли, на жаль, присутність священика біля ліжка того, хто помирає, неможлива, то кожна охрищена і кожен охрищений може молитися та підтримувати недужого, силою загального священства, отриманого в Таїнстві Хрещення. У цей нелегкий час гарним і євангельським є уявляти, що якимось чином навіть руки лікарів, медсестер, медичних працівників, які щодня потішають, лікують або супроводжують впродовж останніх днів життя цих хворих, є руками і словами всіх нас, Церкви, сім'ї, яка благословляє, вітає, прощає і потішає”, – мовив кардинал.

Міжнародна солідарність

Криза поширення вірусу стає глобальною, охоплюючи також і країни південної півкулі, тому одне з останніх запитань, яке очільник ватиканських медіа поставив Державному Секретареві Святого Престолу, стосувалось того, як Церква може посприяти зростанню духу взаємної допомоги ніж народами, посприяти багатосторонній співпраці та міжнародній солідарності.

За покликанням Святий Престол намагається охопити весь світ, намагається не забувати про тих, які найвіддаленіші, які найбільше страждають, які, можливо, борються, щоб бути освітленими прожекторами міжнародних медіа. Ця турбота не є пов’язана лише з поточною надзвичайною ситуацією з причини пандемії: скільки війн, скільки епідемій, скільки голоду бичують багатьох наших братів і сестер!, – вів далі кардинал. – Насправді потрібно молитися і анґажуватись усім, аби ніколи не бракувало міжнародної солідарності. Незважаючи на надзвичайну ситуацію, незважаючи на страх, настав час не замикатися в собі. Ми, на жаль, усвідомлюємо в ці дні: проблеми та трагедії, які ми вважали далекими від нашого життя, постукали у наші двері. Це є можливість відчути себе більш об'єднаними і посприяти зростові духу солідарності та поділу між усіма країнами, між усіма народами, між усіма чоловіками та жінками нашого світу. Після цієї надзвичайної ситуації виникнуть великі труднощі та переміни. Ми потребуємо, аби ті, які мають політичну відповідальність, здійснювали її понад егоїзмом власних інтересів, особистих, групових, національних, але, щоб вміли мудро та відповідально, бачити перед собою спільне благо, згідно із цінностями свободи та справедливості”.