Кардинал Паролін: Перша світова війна - це «нескінченна катастрофа»
  • Чтв, 16/10/2014 - 16:39

Перша світова війна «залишається в народній пам'яті як велика трагедія, наслідки якої відчуваються до цих пір, на зорі двадцять першого століття». Про це говорив державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін, відкриваючи міжнародний симпозіум на тему «Безглузда бійня. Католики і Святий Престол в Першій світовій війні». Зустріч пройшла під егідою Папського комітету історичних наук.

Вважалося, що це буде коротка, мобільна війна, зазначив кардинал, але відбулася «нескінченна катастрофа» з лінією фронту від Швейцарії до Північного моря: вона залучила 65 млн. солдат, відняла 20 млн. життів і залишила після себе 21 млн. поранених. Ватиканський держсекретар розповів про старання Римських Пап у справі миру, починаючи зі св. Пія X: його апостольське звернення «Dum Europa» є «одним з найвищих заповітів миру для майбутніх поколінь». Однак, його голос «не був почутий, і Європа опинилася в прірві страхітливої ​​трагедії»:

«В ході конфліктів Святий Престол слідував шляхом, який не можна назвати одним лише нейтралітетом, але досконалою неупередженістю і благодійністю. У той час як нейтралітет держави передбачає певну відстороненість, якщо не байдужість по відношенню до суті конфлікту і інтересів протиборчих сторін, то неупередженість містить в собі дії, натхненні захистом справедливості і вищим благом».

Кардинал Паролін підкреслив, що з самого початку свого понтифікату Папа Бенедикт XVI дотримувався «цього важкого і тернистого курсу» в ім'я «справедливого і міцного миру».

Поряд зі Святим Престолом залучені до трагедії католики залишили численні свідчення щедрого, мужнього і невтомного служіння милосердя. Вони несли допомогу на полях битв, в окопах, в лікарнях, в інтернатах, служачи країні разом з братами і сестрами з різних християнських конфесій та інших релігій.