Кардинал Паролін про візит Папи до Угорщини: нагода для підтримки справи миру
  • Птн, 28/04/2023 - 11:30

Говорячи про аспекти Апостольської подорожі Святішого Отця Франциска до Угорщини, кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу виокремив необхідність зусиль на користь миру в Україні.

 

В Угорщині розпочався візит Папи Франциска, який перебуватиме в Будапешті протягом 28-30 квітня 2023 року. Під час цієї Апостольської подорожі він вдруге після Євхаристійного конгресу в 2021 році зустрінеться з вірними у Будапешті. Святіший Отець Франциск є другим Папою, який відвідав цю країну після святого Івана Павла ІІ, який побував там у 1991 та 1996 роках. З нагоди цієї події кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Святого Престолу, в традиційному напередодні Апостольських подорожей інтерв’ю для ватиканських медіа, розповів про особливості та сподівання від цього візиту, який проходитиме під гаслом: «Христос – наше майбутнє».

Заохочення до зусиль на користь миру

Державний Секретар Святого Престолу згадав про заплановані зустрічі з представниками влади, духовенства дипломатичного корпусу та громадянського суспільства, а також з українськими біженцями. Всі події відбуватимуться у столиці країни – Будапешті, який цьогоріч святкуватиме 150-ліття від свого заснування. Ділячись думками про важливість присутності Папи у державі, яка межує з Україною, кардинал Паролін зазначив, що трагедія війни дуже близька серцю Святішого Отця. «Я впевнений, що під час цього візиту він не пропустить жодної можливості, яка може з’явитись, для просування миру. Таким чином, ця особлива увага Святішого Отця збагачує його присутність в Угорщині також цим заохоченням до більших зусиль на користь миру», – сказав Державний Секретар Святого Престолу.

Він не оминув увагою і проблему кризи біженців – найбільшої, за його словами, з часів Другої світової війни. А тому Європа повинна знайти спосіб взяти на себе відповідальність за тих, хто шукає кращого життя в її межах. «І це, звісно також включає працю над тим, щоб допомогти мігрантам залишатися у своїх рідних країнах в мирі та безпеці, щоб вони не були змушені втікати чи шукати миру, безпеки та гідної роботи за кордоном», – підкреслив кардинал Паролін. У цьому контексті він зауважив, що Католицька Церква в Угорщині активно допомагає українським біженцям, та завдяки допомозі благодійної організації «Карітас» й уряду зробила все можливе, щоб прийняти їх та запобігати тому, щоб жінки та діти ставали жертвами торгівлі людьми.

Сім’я – приклад мирного співіснування

Інше запитання стосувалось того, чи сприятиме Апостольська подорож Папи побудові мостів між поколіннями та народами, оскільки Угорщина дуже віддана підтримці сімей. «Пригадаймо собі, що два роки тому, у 2021 році, Папа вирішив заснувати Всесвітній день бабусь, дідусів і людей похилого віку, який щорічно відзначається в четверту неділю липня, а цього року буде 23 липня. І ця тема в контексті Угорщини є ще актуальнішою, якщо врахувати, що пані Президент, яка також обіймала посаду міністра сім’ї з 2020 по 2021 рік, приділяє велику увагу сім’ї», – наголосив кардинал Паролін. За його словами, гармонійне співіснування в родині справляє враження на ширше коло родин, наче ефект доміно. «І таким чином, починаючи з сім’ї, можна також спробувати побудувати більш мирні суспільства. Тому ми сподіваємося, що на основі цього сімейного мосту між поколіннями можна побудувати міст миру також між народами», – висловив надію Державний Секретар Святого Престолу.

Нові виклики перед вірою в Угорщині

Говорячи про християнську віру в Угорщині, кардинал Паролін відзначив, що жива та гідна подиву віра угорського народу особливим чином пов’язана з багатьма святими, яких шанують у країні: Мартина, Стефана та Єлизавети. Крім того, свою віру яскраво засвідчили мученики та ісповідники часів атеїстичних переслідувань. «Отож, віра, викувана стражданням і роками практикована прихованою Церквою, яка, мов зерно, проросла і розцвіла після років репресій. Угорщина є країною з живою вірою; у змінених поточних обставинах їй необхідно, так би мовити, зберегти цю віру живою, пам’ятаючи, що ми живемо в контексті, відмінному від минулого, в контексті, який – як неодноразово згадував Папа – не просто є епохою змін, а зміною епохи. І тому постають нові виклики, які стосуються духовенства, молоді: це виклики віри, яка, подолавши фазу загрози комунізму, опиняється перед іншими викликами, наприклад тими, які тільки здаються більш безневинними від матеріалізму й споживацтва», – сказав Державний Секретар Святого Престолу.

Подорож задля сприяння місіонерському виміру Церкви

Ділячись своїми очікуваннями від подорожі Святішого Отця до Угорщини, кардинал Паролін вказав на кілька аспектів. Найперше, йдеться про душпастирську мету: утвердження своїх братів у вірі, що означає також підбадьорення, розраду, оновлення краси звіщення Христа. Йдеться також про пріоритетний намір понтифікату Папи Франциска, згідно «Evangelii gaudium» – сприяння місіонерському духові Церкви, яка виходить назовні. Крім того, «візит також стане нагодою обійняти народ, який особливо дорогий Папі ще з часів угорських черниць, з якими він познайомився в Аргентині», – зазначив Державний секретар Святого Престолу. Останній елемент стосується його слів, промовлених у неділю після молитви «Царице Неба»: «Це буде також візит у центр Європи, над якою і далі віють холодні вітри війни, в той час як переміщення багатьох людей ставлять на порядку денному нагальні гуманітарні питання».