Кардинал Паролін про Візит Папи у ДР Конго і Південний Судан: пастирська турбота
  • Суб, 28/01/2023 - 16:41

Говорячи про деталі Апостольської подорожі до Конго та Південного Судану, Державний Секретар Святого Престолу наголосив на аспекті миру та ролі Церков у поточній ситуації цих двох країн.

Від 31 січня до 5 лютого 2023 р. відбуватиметься Апостольська подорож Папи Франциска до Демократичної Республіки Конго та Південного Судану. Про особливості цієї поїздки у інтерв’ю для Vatican News розповів кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу.

Візит паломника миру

«Як і в кожній Апостольській подорожі, Святіший Отець бажає передусім наблизитися, зустрітися з Церквою та місцевим населенням. Я б сказав, що під час цього візиту таке бажання є особливо сильним, оскільки це довгоочікувана поїздка, яку Папа змушений був відкласти через проблеми з коліном, а також тому, що ми маємо справу з двома країнами, які опинилися в особливо складній ситуації з причини триваючих конфліктів: тому Папа їде туди як душпастир, який зустрічає Божий люд, і водночас також як паломник миру», – зазначив на початку інтерв’ю кардинал Паролін. Виокремлюючи останній аспект подорожі, він поділився своїм очікуванням, що присутність Святішого Отця, його слова, його свідчення можуть сприяти припиненню нинішнього насильства та зміцнити поточні процеси примирення.

Роль Церков у подоланні триваючого конфлікту

Розмовляючи про відвідини Демократичної Республіки Конго, де також відбудеться зустріч Папи із постраждалими внаслідок збройного конфлікту, журналіст запитав, чи допоможе ця зустріч залікувати рани людських сердець. «Я вважаю, що першим аспектом і першим виміром цієї зустрічі є саме аспект втішення та розради цих постраждалих людей... Відтак іншим аспектом завжди є заохочення не втрачати довіру, надію, не піддаватися помсті, не посилювати існуючі поділи, ставити мир за мету», – сказав дипломат. Що стосується візиту до Південного Судану, він також відзначив роль Церков різних конфесій, які можуть сприяти стабільності в країні. «Християнські Церкви, як я також міг переконатися, співпрацюють на служінні всьому населенню, куди дуже часто навіть держава, а іноді навіть міжнародні організації не можуть достукатися. Тому вони користуються довірою та авторитетом серед населення, що дозволило їм відігравати значну роль у складному міжнародному діалозі», – зауважив Державний Секретар Святого Престолу.

Екуменічний вимір подорожі

Важливою рисою Апостольської подорожі є те, що Святіший Отець відвідуватиме Південний Судан разом з Кентерберійським архиєпископом Англіканської Церкви Джастіном Велбі і модератором Генеральної Асамблеї Церкви Шотландії Яном Гріншилдсом, який представляє пресвітеріанську гілку протестантизму. Коментуючи цю особливість, кардинал Паролін вказав на вагоме свідчення екуменізму. Цей акт спільності «є ознакою того, що можна знайти шляхи спілкування навіть поза відмінностями або через відмінності. Відтак – це спільне зобов’язання релігійних груп, присутніх у країні, бути свідками Євангелія, бути промоутерами миру» – зазначив дипломат.

Надія на примирення та краще майбутнє

Виокремлюючи брак стабільності у деяких африканських країнах, Державний Секретар Святого Престолу вказав на потребу формувати внутрішню політику, яка б базувалася на справедливості та мирі, а міжнародне співтовариство повинно підтримувати в цьому процесі політичних лідерів країн, супроводжуючи їх до повного досягнення соціального, економічного та інституційного розвитку з урахуванням ролі Церков, зокрема, у питаннях благодійності, освіти та охорони здоров’я. «Я вважаю, що ми всі дійсно потребуємо оновлених зобов’язань. Якщо є це зобов’язання, можна буде вивести країни із ситуації поточного конфлікту, можна буде забезпечити справедливий розвиток усього населення та привести ці країни до кращого майбутнього», – зазначив кардинал Паролін, висловивши надію, що зустріч Папи з населенням цих двох африканських країн оживить надію та підтримає добру волю всіх сторін.