Кардинал Паролін у Швейцарії: 100-річчя дипломатичних стосунків
  • Втр, 09/11/2021 - 10:28

Державний Секретар Святого Престолу перебуває з коротким візитом у Швейцарії, беручи участь у заходах, приурочених до 100-річчя відновлення дипломатичних стосунків.

 

Сто років тому в місті Берні, яке фактично є столицею Швейцарії, було відкрито Апостольську нунціатуру. Кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, прийняв запрошення федерального радника, віце-президента та міністра закордонних справ конфедерації Іньяціо Кассіса взяти участь у відзначеннях цієї річниці. У понеділок, 8 листопада 2021 р., вони разом беруть участь у дводенній конференції, що присвячена історичному переглядові дипломатичних стосунків, яка проходить у Фрібурзькому університеті.

Паломництво до святинь

У неділю, 7 листопада, кардинал Паролін відслужив Святу Месу в бенедиктинському санктуарії в Айнзідельні, розташованому в серці країни, де зберігається чудотворна «Чорна Богородиця». В 1984 році там молився святий Іван Павло ІІ. Державний Секретар зазначив, що радий розпочати цей візит саме із Марійської святині. Крім того, він відвідав ще один важливий паломницький осередок – Флюелі-Ранфт, де п’ять століть тому діяв святий покровитель Швейцарії Ніклаус фон Флюе, містик і пустельник, який прославився не тільки аскетичними подвигами, але був також радником, до якого зверталися тогочасні правителі, досягаючи завдяки його порадам і наполяганням мирного врегулювання конфліктів. Його приклад і до сьогодні залишається актуальним для тих, які займаються посередництвом і миротворчою діяльністю.

Історія дипломатичних стосунків

Від 1586 до 1873 року, коли почалася так звана «Kulturkampf», у Швейцарії вже перебував папський посланець, який мав резиденцію у Люцерні та мав офіційний статус «співрозмовника» із католицькими кантонами. Далі дипломатичні стосунки були перервані майже на півстоліття та відновлені 1920 року за рішенням Федеральної Ради та стараннями деяких кардиналів. Важливу роль у цьому, серед іншого, відіграли Фрібурзький університет і гуманітарна співпраця під час Першої світової війни.

Однак, ці стосунки були односторонніми: після відкриття в 1920 році нунціатури в Берні, рішення призначити посла зі спеціальними дорученнями Федеральна рада прийняла щойно 1991 року. Цими днями федеральний департамент закордонних справ оцінює можливість призначення постійного посла-резидента при Святому Престолі. Справу вже розглянули парламентські комітети, очікується остаточна згода швейцарського парламенту.