Кардинал Паролін: важливо, аби припинився вогонь, потім необхідний діалог
  • Суб, 14/05/2022 - 20:07

Про мету візиту до України Секретаря, відповідального за стосунки з державами, що відбудеться вже наступного тижня, а також про готовність Святого Престолу долучитися до евакуації мирних мешканців із зони бойових дій, йшлося в інтерв’ю з Державним Секретарем кардиналом П’єтро Пароліном.

Після участі в заході, присвяченому постаті Івана Павла І, що відбувся в Папському Григоріанському університеті в Римі у четвер, 13 травня 2022 р., Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін дав коротке інтерв’ю журналістам, в якому, серед іншого йшлося також про війну в Україні.

Зокрема, журналісти запитували кардинала про мету візиту до України архиєпископа Пола Річарда Ґаллаґера, Секретаря, відповідального за стосунки з державами, що відбудеться наступного тижня.

«Цілі завжди залишаються незмінними, – відповів він. – Хоча простір для цього є дуже обмеженим, але ми докладали і далі докладаємо зусилля, наскільки це можливо, насамперед, у припинення вогню, і це ми вважаємо принциповою відправною точкою, щоб військові дії були припинені, а потім, якщо це можливо, щоб розпочався серйозний діалог, без попередніх умов, в якому би сторони справді намагалися знайти спосіб вирішення цієї проблеми».

На запитання журналістів про нещодавню зустріч Папи Франциска з дружинами двох захисників Маріуполя, що перебувають в оточенні на металургійному заводі «Азовсталь», Державний Секретар Святого Престолу сказав:

«Ми отримали прохання щодо Маріуполя і ми виявили свою готовність бути гарантами щодо евакуації мирних мешканців, що там залишилися, але потім про це вже не говорилось. Принаймні я не чув, щоб це мало якийсь розвиток. Останніми тижнями було багато різних спроб, і це була остання. Ми вже раніше виявляли велику готовність. Навіть в самого Нунція була ідея поїхати разом із Митрополитом Запорізьким, але, фактично, це не було реалізовано, тому що не давали гарантій безпеки цій місії».