Кардинал Паролін запропонував створити Відділ Папського посередництва для врегулювання міжнародних конфліктів
  • Птн, 13/03/2015 - 12:28

У сприянні миру як універсального блага Святий Престол покликаний бути не просто «критичним голосом», але учасником діяльного просування братства і мирного співжиття між народами за допомогою норм міжнародного права: ця думка була в центрі виступу держсекретаря Ватикану кардинала П'єтро Пароліна в Григоріанському університеті з нагоди щорічного Дня міждисциплінарних досліджень на тему миру.

Кардинал Паролін розповів про принципи роботи ватиканської дипломатії: це «душа і розум, місія і закон». Канонічне право, що встановлює правила для Папських представників у світі, ніколи не було лише склепінням релігійних норм, хоча така спокуса присутня в багатьох церковних колах. Навпаки, канонічне право прагне привести до згоди церковний аспект ватиканської дипломатії і повну її включеність в правову систему, регулюючу міжнародні відносини. Саме тому голос Папи і Святого Престолу завжди мав вагу в питаннях відносин між державами. Святий Престол - підкреслив кардинал Паролін - «діє на міжнародній арені не для того, щоб забезпечувати загальну безпеку, - що стало як ніколи складним завданням в нинішній період тривалої нестабільності, - але для того, щоб підтримати ідею миру як результат справедливих відносин, дотримання норм міжнародного права та захисту основних прав людини, починаючи з самих останніх і незахищених».

Але ідея миру, яка підтримується сучасним міжнародним правом, зовсім інша, констатував кардинал Паролін: вона за замовчуванням має на увазі війну, про що свідчать події наших днів. Ці події, продовжив держсекретар, вимагають втручання для «попередження війни в будь-якій її формі», за допомогою розробки правил, що надають інструменти для мирного врегулювання спорів: діалоги, переговори, посередництво і пошук згоди.

Кардинал Паролін відзначив і необхідність створення інструментів для вирішення наслідків «завершених конфліктів»: від проблеми біженців і евакуйованих до відновлення економіки і політичних процесів, - з особливою думкою про «примирення сторін» і дотримання «права на повернення і возз'єднання сімей», на повернення майна та відшкодування збитків.

Торкнувшись питання роззброєння та захисту релігійних меншин, кардинал П'єтро Паролін ще раз повторив, що застосування сили «для роззброєння агресора» має бути «самим крайнім способом реалізації права на оборону». Державний секретар Ватикану поділився ідеєю про створення Відділу Папського посередництва для врегулювання міжнародних конфліктів, який може стати сполучною ланкою між дипломатією Святого Престолу в різних країнах і діяльністю міжнародних організацій.

Наприкінці свого виступу кардинал Паролін ще раз нагадав про необхідність розвитку «культури миру», яка включає в себе боротьбу з бідністю, з нерівним розподілом благ і з несправедливими ринковими законами, а також захист навколишнього середовища.