Кардинал Паролін зустрівся з Президентом України
  • Птн, 17/06/2016 - 21:29

Президент Петро Порошенко за результатами зустрічі з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном зазначив, що між Україною та Ватиканом існує ефективний діалог, та відзначив високу увагу Святого Престолу до Української держави і питань безпеки на Європейському континенті.

«Ми щиро цінуємо ті зусилля в галузі публічної дипломатії, які Папа Римський Франциск та вся католицька церква докладають задля встановлення миру в Україні. Духовна підтримка і молитви Його Святості вкрай потрібні українському народу», - підкреслив Глава держави.

П’єтро Паролін подякував за гостинний прийом, організований йому в Україні. «Я прибув в Україну, щоб продемонструвати та задекларувати той інтерес, любов і увагу, які проявляє Папа Франциск по відношенню до України – країни, яка страждає від війни», - наголосив Державний секретар Святого Престолу.

Президент подякував Ватикану та особисто Папі Римському за гуманітарну ініціативу щодо проведення 24 квітня в усіх католицьких храмах Європи благодійного збору коштів на підтримку України. Українська сторона також високо цінує діяльність благодійної організації «Карітас України», яка постійно збільшує обсяги допомоги українцям.

Петро Порошенко та П’єтро Паролін окремо обговорили питання порушення прав людини в окупованому Криму. 

Президент України також звернувся до Святого Престолу з проханням посприяти в отриманні безвізового режиму Європейським Союзом для українських громадян. «Авторитет Ватикану зробить свій внесок у найскоріше прийняття відповідного рішення, необхідні передумови для якого Україна виконала в повному обсязі», - підкреслив він, додавши, що безвізовий режим сприятиме й релігійному паломництву українських віруючих, в тому числі до Ватикану.

У цьому контексті Глава держави привітав рішення Європейського Союзу щодо продовження на наступні 12 місяців дії індивідуальних та секторальних санкцій у зв'язку з анексією Криму Росією.

Президент та Державний Секретар Ватикану під час зустрічі також обговорили питання фіналізації беатифікації митрополита Андрея Шептицького.

Глава держави ще раз підтвердив запрошення Папі Римському Франциску відвідати Україну. Державний секретар Святого Престолу подякував за запрошення.