Кардинал Пелл: доктрина розвивається, але не можна зробити "сальто назад"
  • Срд, 30/11/2016 - 13:41

Багато практикуючих католиків огірчені змінами, що відбуваються у Церкві, – говорить кардинал Джордж Пелл, Префект ватиканського Секретаріату економіки та член Ради Кардиналів, яка консультує Папу. Австралійський кардинал уточнив, що причиною цього є широке поширення нині фальшивих теорій щодо сумління і морального закону.

Він зазначив, що наголошення "примату сумління" може мати згубні наслідки, оскільки сумління не завжди підпорядковується об’явленим істинам і моральному закону. Водночас сповідник і каянник завжди повинні відноситися до морального закону. Наприклад, коли хтось говорить, що він спить зі своєю дівчиною і при цьому хоче брати участь у Євхаристії, то говорити йому, що він має керуватися своїм власним сумлінням, було б введенням його в оману.

Кардинал Пелл також звернув увагу на той факт, що про примат сумління говориться виключно стосовно сексуальної моралі чи захисту життя. Натомість, ми рідко чуємо про те, що керуватися своїм сумлінням рекомендують комусь, хто є расистом чи не поспішає допомагати потребуючим.

Глава ватиканської дикастерії тут пригадав розважання бл. Джона Ньюмена про сумління, а також вчення св.Івана Павла II, особливо енцикліки "Veritatis Splendor" та "Evangelium Vitae", в яких святий папа чітко стверджує, що моральний закон є зобов'язуючим у всіх обставинах. Кардинал Пелл зазначив, що, хоча вчення Церкви і розвивається, проте, не можна зробити "сальто назад".

Уродженець Австралії, кардинал поділився своїми роздумами у Лондоні, де його попросили презентувати особу св. Даміана з Молокаї. Він нагадав, що бельгійський місіонер у своєму служінні керувався турботою про вічне спасіння прокажених. Він наголосив, що зі слів Ісуса можна зробити висновок про те, що багато людей підуть до пекла, а Він знав про це більше, ніж ми. У той же час, наша толерантність до різноманітності може виродитися до того, що ми почнемо вірити, що вічне щастя є універсальним правом людини, – сказав кардинал Пелл.