Кардинал Пелл досі перебуває під прицілом. Після судової компрометації на єрарха знову напали
  • Пон, 11/05/2020 - 12:06

Королівська комісія Австралії у справах сексуальних зловживань звинувачує кардинала Джорджа Пелла у приховуванні злочинів, скоєних духовенством. У доповіді, надісланій до парламенту, комісія пише, що кардинал знав про численні зловживання, але зовсім не реагував на них. Кардинал рішуче заперечує це.

У 2013 р. в Австралії була створена Королівська комісія у справах інституційного реагування на сексуальне зловживання дітьми. За останні чотири роки комісія розслідувала випадки домагань неповнолітніх у різних організаціях та установах, що працюють в Австралії.

Одним із досліджуваних суб’єктів була Католицька Церква. Комісія закінчила роботу 2017 р., але понад 100 сторінок документів щодо кардинала Пелла представили у парламенті минулого четверга. Раніше їх не можна було оприлюднити, оскільки щодо кардинала тривав судовий процес у справі звинувачень про домагання двох хлопців із хору собору Мельбурна. У квітні Верховний суд Австралії виправдав кардинала, що уможливило публікацію.

Згідно з повідомленням, кардинал, як священник та єпископ, знав про скандал із сексуальним зловживанням, але не реагував на це. У 70-х роках Пелл працював в єпархії Балларата радником місцевого єпископа Рональда Малкернса. На думку комісії, ще 1973 р. Пелл повинен був мати інформацію про злочини домагання неповнолітніх, які вчинив о. Джеральд Рідсдейл та інше духовенство. За даними комісії, Пелл подбав про те, щоби справа Рідсдейла не набула розголосу.

Комісія відкинула твердження Пелла про те, що єпископ Рональд Малкернс обманював своїх співпрацівників у справі домагань священниками, не інформуючи їх, чому деякі священники, серед них о. Рідсдейл, є, наприклад,  переведені на інші парафії. За даними комісії, як допоміжний єпископ у Мельбурні Пелл ігнорував звинувачення, висунуті проти священників.

Кардинал рішуче заперечує ці звинувачення. У заяві, яку він подав телебаченню ABC, написав, що комісія не подала жодних доказів своїх тверджень. Пелл стверджує, що як радник тодішнього єпископа єпархії Балларата, а згодом як допоміжний єпископ у Мельбурні, він не знав причин, через які деяких священників усували з парафії чи застосовували інші санкції щодо них.

Єпархія Балларата в 70-х і 80-х роках була центром скандалу щодо сексуальних зловживань в Австралії. О. Джеральда Рідсдейла засудили до 34 років позбавлення волі за домагання 65 неповнолітніх. Священник був шкільним душпастирем у Баллараті в період, коли Пелл займався справами освіти в єпархії. Пелл також деякий час жив з Рідсдейлом в одному помешканні. У 1993 р. кардинал, як допоміжний єпископ у Мельбурні, брав участь у першому судовому процесі проти Рідсдейла як свідок захисту.

Австралійські ЗМІ пишуть, що поліція штату Вірджинія зараз перевіряє, чи щодо тверджень, які містяться у доповіді комісії, треба розпочати провадження проти кардинала.