Кардинал Пелл розповів подробиці фінансової реформи Святого Престолу і Ватикану
  • Срд, 09/07/2014 - 17:57

Кардинал Джордж Пелл, голова новоствореного Секретаріату з економічних питань, повідомив 9 липня про зміни, які торкнуться ватиканські установи. Їх метою є «ліквідація виявлених недоліків і ризиків» і «створення нової платформи для покращення економічного управління у майбутньому».

По-перше, зміни торкнуться майна Святого Престолу. Її звичайна секція увійде до складу секретаріату з економічних питань, що дозволить здійснювати економічний контроль над установами Святого Престолу, у тому числі процедур закупівлі і відповідного розподілу людських ресурсів. Інші структури Адміністрації майна зосередяться виключно на забезпеченні ролі цієї структури як казначейства Святого Престолу і Ватикану та завдання щодо тісних відносин з усіма основними банками у відповідності з рекомендаціями «MONEYVAL».

Кардинал Пелл повідомив, що Секретаріат з економічних питань призначив технічний комітет для вивчення стану Пенсійного фонду Святого Престолу і Ватикану. До кінця року будуть внесені пропозиції можливих змін. Коштів для виплат сьогодні достатньо, але Фонд повинен забезпечити їх наявність для  майбутніх поколінь у мінливих умовах. Передбачають, що новий статут буде підготовлений до кінця 2014 року, щоб адаптувати організацію Пенсійного фонду до нової економічно-адміністративної структури Апостольської Столиці.

Зміни торкнуться також ватиканських ЗМІ. Протягом наступних 12 місяців буде опубліковано звіт американських експертів, які проводили моніторинг у Ватикані, і план реформи медіа. Її метою, заявив ватиканський кардинал, є адаптація до сучасних умов, підвищення рівня координації і скорочення витрат. Базою стануть успішні інтернет-ініціативи останніх років. Плануванням реформ займеться спеціальний комітет, який буде складатися з міжнародних експертів і представників ватиканських ЗМІ.

Кардинал Пелл повідомив про призначення нового голови Наглядової ради Інституту релігійних справ – Ватиканського банку. Ним став французький фінансист Жан-Батист де Франс. 9 липня він змінив на цій посаді Ернста фон Фрейберга. Протягом наступних трьох років буде переглянуто статут банку і його діяльність. Підставою будуть три стратегічні пріоритети: зміцнення бізнес-основи Інституту, поступовий перехід фінансів під керівництво новоствореним Управлінням активами Ватикану (Vatican Asset Management), зосередження Ватиканського банку на фінансових консультаціях і послугах для духовенства, парафій, дієцезій та співробітників Ватикану.

Кардинал Пелл повідомив, що Святіший Отець схвалив ці важливі ініціативи. «Існує багато проблем і на нас чекає багато роботи попереду», - заявив він під час спеціальної прес-конференції, яка пройшла у Ватикані 9 липня 2014 року.

Ієрарх проінформував також про створення невеликого бюро з управління проектами (Project Management Office), яке очолить Дені Кейсі, який до недавнього часу був бізнес-менеджером Сіднейської архідієцезії. Це допоможе реалізувати деякі з запропонованих змін. Бюро буде підпорядковане безпосередньо кардиналу-префекту Джорджу Пеллу.

Секретаріат з економічних питань у вересні 2014 року розпочне підготовку бюджету на 2015 рік. До цього часу кожна з ватиканських дикастерій і структур повинна запропонувати свій внутрішній бюджет, якого надалі буде зобов’язана чітко дотримуватися.