Кардинал Петер Турксон про гідність праці
  • Чтв, 09/08/2018 - 11:51

В нещодавньому інтерв’ю для католицького журналу «Civiltà Cattolica», кардинал Петер Турксон поділився думками щодо теми праці, що є однією з центральних тем понтифікату Папи Франциска

В інтерв’ю для італійського католицького часопису «Civiltà Cattolica», Префект Декастерії сприяння цілісному людському розвитку кардинал Петер Турксон зазначив, що «гідна і людяна праця» це та, де поважають людську гідність. Але, на жаль, багато робіт, чи занять, пов’язаних, наприклад, з розпалюванням воєн та виробництвом зброї, із ставленням до людського тіла як до товару та визискуванням неповнолітніх, принижують людську гідність. «Гідність праці – додав ієрарх, – порушують також “робота на чорно”, роботи, які принижують гідність жінки і не є інклюзивними щодо осіб з інвалідністю».

Відповідна політика для підтримки праці

Префект ватиканського відомства, відповідального за цілісний людський розвиток, пригадує, що наслідки серйозної економічної і фінансової кризи мали великий вплив на сферу праці, спричиняючи рівень безробіття серед молоді і осіб віком поза 50. «Політична діяльність, – зазначив він, – повинна бути спрямована на те, щоб вчинити гідність людини центром сфери працевлаштування, сприяти підприємницькій креативності, насамперед, серед молоді, зміцнювати співпрацю між навчальними закладами та світом праці, робити відповідні інвестиції і розвивати фінансову систему, здатну підтримувати реальну економіку, а не зацікавлену в ризикованих фінансових операціях, зосереджених самі на собі».

Церква і гідна праця

Церква відіграє важливу роль у сприянні гідній праці. «Людина, – за словами кардинала Турксона, – не може жити без праці, бо праця дозволяє реалізувати повноту власної людської гідності. Саме тому в соціальному вченні Римських Архиєреїв праця розглядається як невід’ємна частина гідності людини». Він додав, що Церква повинна брати на себе завдання викривати несправедливість у сфері праці.

«Потрібно дбати про гідність праці також в Церкві, – додав співрозмовник, – бо Церква є вагомим роботодавцем як в Італії, так і в усьому світі (в Австралії, наприклад, Церква займає друге місце, після держави, за кількістю робочих місць)». Тому «важливо забезпечувати справедливу оплату всім, хто працює в дієцезіях, у парафіях, і, загалом, у структурах Католицької Церкви».

Праця і справедливість

Стосовно взаємозв’язку між працею і справедливістю, кардинал Турксон вказав на важливість справедливої оплати праці: «Кожен працівник повинен отримувати таку оплату, яка, окрім власного утримання, могла б сприяти цілісному розвиткові людини». Матерям і батькам, «справедлива оплата повинна надати економічні засоби для сприяння цілісному розвиткові своїх дітей, гарантуючи їм можливість навчатися, розвиваючись як особи і як працівники».

Меритократія

Префект Декастерії сприяння цілісному людському розвитку зазначив, що застосування меритократії повинно протидіяти корупції, справедливо оцінюючи заслуги і якість праці, виконаної працівником. Для того, аби знизити рівень корупції, потрібно також «гарантувати жінкам рівні права і можливості у сфері працевлаштування». Він вказав також на викривлене розуміння меритократії, як, на приклад, в Японії, де прагнення здобувати заслуги спонукає багатьох людей до самогубства, бо вони почуваються нездатними відповісти на високі вимоги суспільства.

Міграція і праця

Кардинал Петер Турксон підкреслив, що «прихід на ринок праці іммігрантів, готових погоджуватися на нижчу оплату, спричинив знецінення праці». Але ще перед початком міграційної кризи останніх років, підприємці у пошуках дешевої робочої сили, почали розміщувати свої заводи в бідніших країнах, що привело до певних наслідків у європейських країнах. За словами співрозмовника, аби вирішити проблему знецінення праці, потрібно «покращити умови життя останніх, низькооплачуваних робітників у країнах, що розвиваються, й іммігрантів у наших країнах, шляхом відповідної та справедливої оплати». Тільки таким чином можна забезпечити всім працівникам працю, гідну людської особи.

Звернення до молоді

На завершення кардинал Турксон висловив своє зрозуміння «всім безробітним молодим людям, тим, що не навчаються і не шукають роботу, бо втратили надію на можливість її знайти». Він закликав їх «не знеохочувати, але надалі докладати зусилля, навчатися, жертвувати, підтримувати власний дух ініціативності та співпраці, щоб народжувалися нові ідеї та нові проекти праці». «Будьте сильними і витривалими у пошуках праці і не падайте духом», – заохотив він.