Кардинал П’єтро Паролін закликав німецьких католиків до єдності з Папою та Вселенською Церквою
  • Чтв, 01/07/2021 - 18:07

У вечірній проповіді в урочистість св. Петра і Павла в базиліці св. Івана у Берліні кардинал П’єтро Паролін послався на німецьку «синодальну дорогу» і сказав, що «спільнота повинна мати першість над усіма баченнями та індивідуальними потребами».

Держсекретар Ватикану здійснює офіційний візит до Німеччини з нагоди сотої річниці встановлення дипломатичних відносин між Святим Престолом та цією країною.

Кардинал Паролін зазначив, що апостоли Петро і Павло різнилися між собою за характером та місією, але їх поєднувала діяльність задля єдності всієї Церкви. «Насправді важливо повернутися до єдності, яка полягає не в домовленості про спільні бачення та орієнтації, як це часто буває в політиці, але в теологічно-духовному вкоріненні в Бозі. Постійна місія Церкви – працювати задля єдності», – сказав кардинал, додавши, що це більше необхідно в сучасному контексті, якому не чужі партикуляризми та упередження.

Кардинал Паролін базував діяльність обох апостолів на двох стовпах: на приматі благодаті як досвіду, що спасіння не залежить від людини, і на турботі про всю Церкву, що було провідним мотивом місійної діяльності Петра і Павла. З цієї нагоди держсекретар Ватикану в кількох місцях згадував «Лист до паломницького Народу Божого в Німеччині», який написав Папа Франциск 2019 р. 

«Як часто церковна спільнота намагалася самостійно подолати свої проблеми, довіряючи лише власним силам, власним методам та власній інтелігентності, вона в підсумку примножувала і продовжувала те саме зло, яке намагалася подолати», – писав тоді Папа Франциск, якого цитував кардинал Паролін у берлінській базиліці в присутності німецьких єпископів та католиків-мирян.