Кардинал про відхід Папи: Церква ще не раз буде в такій ситуації
  • Пон, 18/02/2013 - 19:34

 "Я належу до покоління, яке знає латинь, але коли Папа оголосив про свою відставку, я не зміг цього зрозуміти. Просто не очікував, що щось подібне може статися", – таким чином описав свої враження від консисторії понеділка, 11 лютого, кардинал Жорж Коттьє, колишній теолог Папського дому. У бесіді з Ватиканським радіо він зазначив, що інші Папи також мали думки про відставку. Пій XII вирішив відмовитися від управління Церквою у разі свого викрадення нацистами. Павло VI хотів відмовитися від Престолу св. Петра через хворобу. Зрештою він зрозумів, що його обов'язок – залишитися. Однак, ніколи не стверджував, що його покидають сили. Він просто знав, що все більше і більше страждає. Також як Папа Іван Павло II. Його випадок особливий. Він свідомо хотів керувати терпінням, що було посланням для світу, – нагадав кардинал Коттьє.

За словами єрарха, Бенедикт XVI вирішив відмовитися, думаючи про майбутнє. Сьогодні люди живуть довше і Церква не раз буде поставлена перед такою проблемою. Навіть якщо оберуть молодого Папу, він теж постаріє. Бенедикт XVI показує їм, що вони зможуть піти.

Швейцарський теолог зізнався, що його спочатку дуже здивувала заява, що Бенедикт XVI залишиться у Ватикані. Як і всі, я думав, що він вирушить в який-небудь бенедиктинський монастир, в Суб'яка або Німеччині, тому що це духовність близька його серцю. "Проте після довгих роздумів я визнав, що він мав рацію", – сказав колишній теолог Папського дому. В жодному з монастирів він не знайшов би відпочинку. Його постійно переслідували б журналісти або інші гості. У Ватикані цей спокій він завжди мав. "Повірте мені, я його добре знаю, він людина дуже стримана і тактовна", – зізнався кардинал. "Він сам буде піклуватися про те, щоб не створювати проблем для свого наступника або викликати плутанину в умах віруючих", – додав кардинал Жорж Коттьє.

За матеріалами http:///be.radiovaticana.va