Кардинал П’яченца: сповідник – служитель життя, милосердя і любові
  • Птн, 20/12/2019 - 18:16

Верховний Пенітенціарій закликав священиків-сповідників до покірного та уважного уділення Святого Таїнства Сповіді протягом цих останніх днів приготування до Христового Різдва.

Кардинал Мауро П’яченца, Верховний Пенітенціарій Апостольської Пенітенціарії, яка є одним із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці, в листі до свещеників закликав їх бути покірними та уважними під час уділення Святого Таїнства Покаяння, зокрема, в цей передріздвяний час.

Сповідник – служитель милосердя

Кардинал П’яченца пригадав, що Бог стає людиною, приходить на землю, щоб подарувати усім людям життя; а кожен сповідник є тим, хто те життя уділяє, особливо, в цей час приготування до празника Різдва Ісуса Христа, коли, дякувати Богу, багато вірних в різних куточках світу приступають до цього Святого Таїнства. Тому, слід пригадати сповідникам про те, що вони є «служителями життя, служителями милосердя, служителями єдиної Любові, Яка, колись і завжди, дарує Себе нам, щоб ми могли відкритись на Неї».

Заклик до уважного слухання та розсудливого судження

Серед різних характеристик, які притаманні доброму сповідникові, Верховний Пенітенціарій виокремив вміння уважно вислухати каяника. Одне слово, а навіть тон голосу священика-сповідника можуть мати великий вплив на пенітента, посприяти, аби він відкрився і щиро висповідався із своїх гріхів, або навпаки, на багато років замкнути, заблокувати людину.

Іншою характерною ознакою доброго сповідника є розсудливість у судженні, аби не знеохотити каяника на його шляху віри чи боротьби з гріхом. Своїми розсудливими порадами сповідник повинен намагатись завжди надихати пенітента на радість життя, яке Свята Сповідь покликана завжди наново дарувати. Не слід забувати, що Святе Таїнств Примирення, як зазначив кардинал П’яченца, повинно бути «святом віри», тобто радісним моментом відновлення єдності каяника з Богом та з Церквою.

Знайти життя – це знайти любов

Окрім того, Верховний Пенітенціарій підкреслив, що життя, яке Ісус Христос здобув для нас Своєю смертю і воскресінням, дароване людині сакраментально, тобто реально, у кожній сповіді. За словами кардинала, у цьому зауважуємо суть християнства, яке спрямоване на життя, проти влади гріха та смерті. «Життя, яке зустрічаємо у Святому Таїнстві Покаяння, полягає у зустрічі з Любов’ю. Знайти життя – це знайти любов; милосердна любов Бога, Який прощає, створює та завжди наново творить, широко відкриваючи людину на милосердя», – підкреслив Верховний Пенітенціарій, пригадуючи, що Різдво Ісуса – це «найбільше свято життя, а отже, свято любові, Любові, яка стала людиною».