Кардинал П’яченца: Відпуст – великий покров милосердя в цей час лиха
  • Суб, 21/03/2020 - 19:00

В інтерв’ю для ватиканських медіа Верховний Пенітенціарій прокоментував декрет про особливі відпусти, оприлюднений у Ватикані у зв’язку з пандемією.

«Великий покров милосердя сходить на всіх, хто прагне його отримати», – цими словами Верховний Пенітенціарій кардинал Мауро П’яченца прокоментував у інтерв’ю для ватиканських медіа декрет Апостольської Пенітенціарії про особливі відпусти (індульгенції) у зв’язку з пандемією. 

«Найвищим законом Церкви є спасіння душ, – пояснив він. – Ми переживаємо надзвичайну ситуацію, що вимагає надзвичайних заходів для того, щоб перебувати поруч, підтримувати й сприяти тому, аби нікому не забракло жесту Божої лагідності перед обличчям страждання і неминучої смерті». Кардинал зазначив, що, «насамперед, повний відпуст надається всім хворим», зараженим вірусом Covid 19, а також, за тих самих умов, – «медичним працівникам, рідним і тим, хто доглядає хворих», тим, що жертвують свої молитви за хворих і померлих внаслідок коронавірусу.

Той, хто хоче отримати цей відпуст повинен духовно приєднатися, якщо можливо, через засоби масової комунікації, до відправи Святої Меси або проказування молитви на вервиці, Хресної дороги, чи інших форм набожності. Якщо це неможливо, вони повинні проказати молитви “Вірую”, “Отче наш” і набожне прохання до Пречистої Діви Марії. Всіх закликають, по можливості, до адорації Найсвятіших Тайн, до читання Святого Письма, щонайменше півгодини, до молитви на вервиці чи проказування Хресної дороги, що можна робити, не виходячи з дому. 

Верховний Пенітенціарій нагадав, що відпуст надається тим, «що перебувають в годині смерті й не можуть отримати Святих Таїнств» і якщо вони «відповідно налаштовані й протягом свого життя, зазвичай, проказували деякі молитви». 

Кардинал П’яченца пояснив, що відпуст поширюється на всіх хворих, а не тільки на заражених коронавірусом, «бо всі хворі, що сьогодні перебувають в лікарнях, у той чи інший спосіб переживають наслідки надзвичайного стану, спричиненого пандемією». Ієрарх підтвердив, що внаслідок цієї гострої необхідності єпископам дозволяється надавати колективне розрішення, можливо перед входом до відділів лікарень, де перебувають інфіковані під загрозою смерті. Індивідуальна сповідь залишається дійсною, але повинна відбуватися в повному дотриманні норм, щоб запобігти зараженню, з пов’язками та необхідною дистанцією, не забуваючи також про можливість, передбачену в Катехизмі Католицької Церкви, отримати прощення через акт жалю, маючи намір посповідатися при найпершій нагоді.