Кардинал П'яченца: Зосередження на милосерді дає священикові популярність, але людям не допомагає
  • Срд, 21/10/2015 - 12:23

Проголошуючи милосердя, Церква не може відмовитися від правди і вимог християнського життя – нагадав у контексті синодальної дискусії кардинал Мауро П'яченца, папський пенітенціарій. Саме він щодня є виконавцем справедливості та милосердя Папи в духовних справах. Від його імені уділяє розрішень у справах, які може вирішити лише Апостольська Столиця.

Коментуючи на «Радіо Ватикану» Синод, кардинал П'яченца застерігає від штучного протиставлення милосердя і справедливості. У Бозі те й інше є одним цілим. Ми, однак, через нашу недосконалість підтримуємо те, що нам більше в цей час підходить, але це нечесно. І якщо хтось хоче як священик бути популярним, звертає увагу на те, що Бог є милосердним, прощає все... – каже кардинал П'яченца.

На думку папського пенітенціарія не варто забувати, що наслідування Христа також нерозривно пов'язане з певними труднощами, аскетизмом.

«Іноді ми, священики, потрапляємо в пастку, кажучи, що моральний закон є занадто вимогливим, – сказав кардинал П'яченца. – У цей час ми абстрагуємося від ласки Божої і таємниці Хреста, праці. Але тоді вже не можемо допомогти людям, не маємо для них ніяких відповідей. Це помилка, якої сьогодні припускаються досить часто. Коли ми, священики, говоримо, що моральний закон про сім'ю, шлюб є занадто вимогливим. Якщо закреслюємо, наприклад, саму можливість дотримання чистоти. Адже є деякі ситуації, в яких стриманість є єдиною дорогою. А ми говоримо, що це складно. Звичайно, це складно. Але чи в цьому світі немає складнощів? А що з таємницю Хреста? Хіба наш Господь не трудився як людина, щоб відкупити нас? Ця праця, цей аскетизм є частиною християнського життя. Ми не можемо стерти його, і тільки усміхатися людям, до всього підходити позитивно, говорити тільки те, що красиве. Існує також праця і річ у тім, що вона теж є позитивною і красивою, тому що це елемент наслідування Христа».