Кардинал П'яченца закликає наново відкрити ІІ Ватиканський Собор
  • Втр, 25/09/2012 - 00:00

Другий Ватиканський собор був першим медійним собором, його внутрішні дебати і тексти відразу ж друкували у засобах масової інформації, але не завжди правильно розуміли їхній зміст. Часто навіть інтерпретували їх цілком по-поганському, – говорить кардинал Мауро П'яченца, префект Конгрегації у справах духовенства. На його думку, сьогодні Собор треба відкривати для себе заново, повернутися до його текстів у смиренні, без упереджених думок, без зайвої екзальтації, через яку може бути важко досягти істини.

 

Ми повинні смиренно прислухатися до Собору, щоб зрозуміти, що насправді хотів Церкві сказати Святий Дух, – каже глава Конгрегації Ватикану, підкресливши, що Собор був надприродною подією, тому, щоб його зрозуміти, недостатньо засобів істориків, єдиною інтерпретацією може бути герменевтика тяглості, про яку говорить Бенедикт XVI, тобто читання соборних документів в єдності з усією традицією Церкви.

 

Кардинал підкреслює, що він був свідком Собору і пособорових змін, однак вважає, що багато головних принципів Собору все ще чекають на відкриття і реалізацію. Собор мав пророчий характер. Тому нормально, що на його відчитання потрібно так багато часу, – зазначає кардинал П'яченца. На його думку, зараз ми повинні зосередитися на літургійній реформі. Серед найбільш важливих досягнень Собору, кардинал Мауро П'яченца згадує відкриття універсального покликання всі хрещених, екуменічну відкритість щодо християн інших конфесій і розуміння значення єпископської колегіальності.

 

За матеріалами pl.radiovaticana.va