Кардинал Равазі про атмосферу напруження під час "Двору язичників" у Мексиці
  • Срд, 15/05/2013 - 09:16

 Кілька днів тому в Мексиці відбувся перший неєвропейський "Двір язичників". Кілька зустрічей між віруючими і невіруючими пройшли в країні з винятковою суспільно-релігійною ситуацією. 87% її жителів – католики, при цьому тут спостерігаються безпрецедентні антиклерикальні тенденції.

 

Кардинал Джанфранко Равазі, голова Папської Ради з культури, який особисто брав участь у мексиканських зустрічах, відзначив великий резонанс, з яким зустріли Ватиканську ініціативу у латиноамериканській країні. "Це, можливо, стало головним сюрпризом моєї подорожі: спосіб прийняття, відзначений інтересом і несподіваною теплотою", – зізнався єрарх в інтерв'ю Радіо Ватикану. Він зазначив, що зустрів країну з сильними католицькими коріннями, але просякнуту  "структурним лаїцизмом" насамперед на рівні політики і суспільних взаємин.

 

Ватиканський єрарх наголосив на атмосфері напруження, в якій часто відбувалася дискусія між християнами і невіруючими. У деяких випадках полеміка, за словами кардинала Равазі, була "надзвичайно жорсткою, навіть занадто жорсткою". Він сам ініціював кілька гострих тем, а також про існуючу в Мексиці змову між мафією і псевдо-релігійністю. Зі слів єрарха, він хотів показати відмінності між істинною вірою, фундаментом якої є віра в життя і в Бога Живого і яка є початком створення, і її точним антиподом, укритим  плащем релігії.

 

Голова Папської Ради з культури під час свого перебування в Мексиці взяв участь у двох круглих столах, присвячених темі "лаїцизму і трансцендентності", з відомими мексиканськими університетськими викладачами, які вважають себе невіруючими. Єрарх зустрівся також з групою невіруючих інтелектуалів з Національного автономного університету Мексики, який ще 3 роки тому мав титул Папського, але Святий Престіл був змушений відкликати цей титул через радикальний лаїцизм навчального закладу.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va