Кардинал Равазі пропонує обмежити кількість відвідувачів Сікстинської капели
  • Чтв, 24/10/2019 - 15:03

Глава Папської ради з культури кардинал Джанфранко Равазі вважає, що не можна й далі приймати щодня до 20 тисяч відвідувачів у Сікстинській капелі у Ватикані.

Треба скоротити приплив туристів, як це зробили в Луврі, вводячи обов'язкове придбання квитків в інтернеті, – переконаний єрарх. Запропоноване ним рішення передбачає також закриття каплиці для Літургій, а також стягування додаткової плати за вхід в неї – виручка буде спрямована на утримання та збереження пам'ятника архітектури. Водночас кардинал Равазі зазначив, що не можна позбавити людей можливості захоплюватися шедевром.

Єрарх також нагадав, що три чверті творів, які зараз зберігаються в церковних музеях, раніше перебували в храмах. Розміщення їх поруч один з одним в яскравому освітленні призводить до «втрати сенсу» твору, який у напівтемряві храму запрошував до молитви. Переміщення в музеї означає, що «вони втрачають голос, втрачають послання, втрачають силу».

Під час перебування в Памплоні з нагоди закриття міжнародного теологічного симпозіуму «Біблія – ​​рідна мова сьогоднішнього світу», ватиканський кардинал також згадав про суспільну роль катедральних храмів, які він назвав справжнім центром міста, про що свідчить планування вулиць, які променеподібно ведуть до них. Сьогодні собори дуже часто не є власністю Церкви, виконуючи не тільки духовну, але й культурну і суспільну роль. Тому, коли сталася пожежа в Нотр-Дам в Парижі, храм оплакували не тільки люди Церкви, а й громадяни, іноземці, туристи, розуміючи, що це особливе місце, – констатував голова Папської ради з культури.