Кардинал Равазі: «Створіння Боже – друге об’явлення Боже»
  • Втр, 26/02/2013 - 15:19

Цьогорічні реколекції для Святішого Отця Венедикта XVI і для цілої Римської курії, які пройшли у Ватикані з 18 по 23 лютого 2013 року, провів голова Папської Ради з питань культури, кардинал Джанфранко Равазі. Реколектант, проповідуючи перед наступником Петра, використав різні образи, взяті з Псалмів: Бог ласки, Бог слова та Бог Творець. Одним з основних пунктів, який по-особливому виокремлювався в часі останніх реколекцій для Венедикта XVI на престолі Петра, був пункт про створіння. Папський проповідник наголосив на тому, що «якщо першим Об’явленням Бога – це було Слово, то другим Його Об’явленням є створіння». Президент Папської ради з питань культури, цитуючи коментатора Гункеля, називає створіння «іншим словом Божим, яке містить в собі тиху богословську музику».

В одній із своїх медитацій кардинал-проповідник поставив особливий акцент на тому, що через людську нездатність помічати доручене Богом створіння у вище згаданому сенсі, останнє часто грубо використовується та жадібно інструменталізується людьми. «Відсутність подиву в сучасної людини в присутності створіння є ознакою її поверховості, – сказав кардинал, додаючи, що – людина приклоняється лише перед творінням власних рук, і тому не є здатною піднести очі до неба, щоб глибоко милуватись двома крайнощами: всесвітом і мікрокосмосом». Продовжуючи думку про створіння Боже, кардинал задекларував сучасний стан споживацького світу як такий, в якому Земля вже не розглядається і не сприймається як «сестра».

Для того, щоб виправити ситуацію, яка склалась в постмодерному суспільстві, потрібно йти шляхом відновлення Божої гармонії у створінні. Посилаючись на слова Честертона: «світ загине не від браку дива, а від нестачі подивування», – ватиканський достойник закінчив розважання про створіння Боже та відповідальність людини за нього.

Джерело: Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Zenit