Кардинал Раї застерігає від екстремізму
  • Пон, 30/06/2014 - 18:57

Маронітcький антіохійський Патріарх Бешара Бутрос Раї закликав громадян Лівану, щоб протидіяли екстремізму. Завдання, що стоїть перед країною, вимагає єдності, миру і діалогу, – сказав Патріарх на міжхристиянській зустрічі в університеті Баламанду, Бейрут.

У своєму виступі він закликав до зміцнення «культури співіснування», яка є одним з елементів взаємного пізнання і поваги. Критикуючи затяжні вибори нового президента країни, кардинал підкреслив, що національну єдність може забезпечити тільки глава держави, вибраний усіма громадянами.

Ліван не має глави держави від 25 травня, відколи закінчився попередній термін президента Мішеля Сулеймана. Шість попередніх спроб вибрати його наступника були невдалими, кожного разу на виборчі засідання парламенту не приходили депутати просирійського союзу «8 березня».

Мароніти є найбільшою християнською громадою мультирелігійного Лівану. Відповідно до угоди 1943 року, коли Ліван отримав незалежність, президента країни вибирають саме зі спільноти християн.

Конференція за участю християн різних церков відбулась в університеті Баламанду від 26 до 29 червня під девізом «Єдність Антіохії: виміри і вимоги». Її скликав православний Патріарх Антіохійський і всього Великого Сходу Ян X, і в ній беруть участь представники всіх єпархій цього Патріархату з Близького Сходу та діаспори, а також єрархи Церков, які виходять історично з Антики, громадські діячі, політики і вчені з Лівану, Близького Сходу і з усіх континентів, а також дипломати.