Кардинал Рейнхард Маркс: Мене дратують розмови про моральне розкладання
  • Срд, 02/07/2014 - 19:42

Кардинал Рейнхард Маркс, який зараз у Ватикані бере участь у засіданні Ради кардиналів з допомоги Святішому Отцеві в управлінні Церквою, застеріг від тенденції до моралізму.

«Мене дратує, що ситуація, в якій ми живемо в нашій країні, показується як моральний розклад», – сказав Архиєпископ Мюнхенсько-Фрайзінгський в інтерв'ю, що з'явилося в «Aachene Zeitung».

На думку кардинала, соціальну ситуацію треба оцінювати з урахуванням того факту, що в дечому вона погіршилася, але і багато в чому змінилася на краще. Голова німецького єпископату зізнався, що він є прихильником вільного суспільства, але не такого, «де кожному все дозволено». Він наголосив, що це добре, коли люди можуть приймати рішення щодо своєї релігії, вибору професії, супутника життя, шлюбу і сім'ї, але йдеться про «відповідальну свободу».

В інтерв'ю єрарх також зазначив, що Європа не може бути ізольованою. «Хоча ми не в змозі вирішити всіх проблем у цьому світі, але в нас є обов'язок діяти без шкоди для прав людини», – сказав кардинал Маркс, який також є головою Комісії Єпископатів Європейського Співтовариства. «Ми не можемо створити на кордоні режим, який буде силою захищатися від людей», – сказав він, додавши, що «це абсолютно виключено в сучасній культурі, заснованій на християнських коренях».

Кардинал Маркс назвав Європу «захоплюючим» і «унікальним» експериментом у світовій історії, коли між собою з'єдналися народи, що говорять 25 мовами, щоб створити новий, зовсім інший вид свідомості. «За всю історію Європа мала шанс, бо була континентом завжди відкритим – на іноземців, нові ідеї, пізнання інших», – сказав німецький єрарх.