Кардинал Роберт Сара: Обличчя Церкви забруднилося гріхами її синів
  • Втр, 12/05/2020 - 17:40

У Католицькій Церкві ми переживаємо глибоку кризу. Найстрашнішим її проявом є огидні злочини священників. Ми також занурюємося в релятивізм. Страшно те, що відбувається в Німеччині, де правди віри та євангельські накази потрібно ставити на голосування, – сказав кардинал Роберт Сара, префект ватиканської Конгрегації богослужінь та дисципліни таїнств, у розмові з французьким журналом «Valeurs Actuelles».

Кардинал згадав німецьку Синодальну дорогу, де хочуть скасувати целібат , запровадити священство жінок і схвалити гомосексуальні стосунки.

– Те, що відбувається в Німеччині, є страшним. Складається враження, що правди віри та Євангелія будуть поставлені на голосування. Згідно з яким правом ми мали б вирішити, що відмовляємося від частини вчення Христа? Я знаю, що багато німецьких католиків страждають від цієї ситуації. Як часто говорив Бенедикт XVI, Церква в Німеччині занадто багата. Маючи гроші, є спокуса зробити все: змінити Одкровення, створити інший Магістеріум, Церкву, яка вже не буде однією, святою, вселенською та апостольською, а буде німецькою. Існує загроза, що ця Церква вважатиме себе однією з установ світу, – сказав він.

– Я хотів би переконати своїх німецьких братів відчути бідність, відмовитися від державних дотацій. Бідна Церква не боятиметься радикалізму Євангелія. Я думаю, що наші зв’язки з грошима чи світською владою часто роблять нас занадто вразливими або боягузливими, щоб проголосити Добру Новину – додав він.

Кардинал також розповів про кризу в Католицькій Церкві. Він звернув особливу увагу на великий скандал із сексуальних зловживань щодо неповнолітніх, які скоїло деяке духовенство.

– Ми переживаємо глибоку кризу. Перш за все, це криза віри і глибока криза священства. Найстрашнішим її проявом є огидні злочини священників. Коли Бог не є в центрі, коли віра більше не визначає дії, коли вона більше не надає напряму життю людей і не живить цього життя, тоді такі злочини стають можливими, – сказав він.

– Деякі священники поринули у диявольську логіку зловживання владою та сексуальні злочини. Якщо священник щодня не досвідчує, що він є лише знаряддям, то йому загрожує сп’яніння від почуття сили. Якщо життя священника не є богопосвяченим життям, тоді йому загрожує велика небезпека  ілюзії та збоченості, – зазначив він.

Як каже єрарх, завжди є надія.

– Обличчя Церкви стало забруднене гріхом його синів. Однак сьогодні знову з’являється її справжнє обличчя. Воно сяє в тих відважних священниках, які супроводжують вмираючих, ризикуючи власним життям, у тих священниках, які несуть свій народ мовчазною і таємною молитвою, – зазначив він.

Він також закликав вийти з релятивізму, який нас оточує, і дбати про чистоту католицького вчення.

– Час звільнити християн від навколишнього релятивізму, який знечулює серця і присипляє любов! Літеплість, яка запанувала серед нас, визначаться мірою нашої апатії щодо доктринальних викривлень. Нерідко в католицьких університетах чи в номінально християнських виданнях навчають серйозних помилок. Ніхто не реагує! Будьмо уважні, колись вірні вимагатимуть від нас пояснень. Вони звинуватять нас перед Богом у тому, що ми видали їх вовкам і дезертирували з нашої позиції пастиря, який захищає вівчарню, – сказав він.