Кардинал Сако: Іракські християни досі стоять під хрестом
  • Срд, 04/03/2020 - 12:30

Історія Іракської Церкви постійно пишеться біля підніжжя хреста. Бомбардування, переслідування, викрадення людей, постійна загроза та вимушене біженство не підірвали нашу віру. Про це свідчить кардинал Луї Рафаель Сако. Халдейський патріарх Вавилона наголошує, що кров мучеників – це нова лімфа для зростання християнських спільнот в Іраку.

Про писану кров’ю карту Іракської Церкви кардинал Сако згадує у зв’язку з 12-ю річницею мученицької смерті Архиєпископа Паулоса Фараджа Рахо, якого викрали ісламісти і потім жорстоко вбили. До кінця він свідчив своїм життям про те, що мирне співіснування між мусульманами та християнами можливе і, крім того, необхідне для мирного майбутнього Іраку. У своєму заповіті він писав: «Я закликаю всіх вас завжди бути відкритими до ваших братів-мусульман, єзидів та всіх братів нашої улюбленої батьківщини та разом працювати над створенням міцних зв'язків любові та братерства між дітьми нашої улюбленої країни, Іраку».

Халдейський патріарх також нагадує про жертву о. Рагіда Ганні та трьох дияконів: Басмана Юсефа Дауда, Вахіда Ханна Ішо та Гасана Ісама Бідаведа, яких убили в Мосулі ісламські терористи, коли з цього міста вигнали всіх християн. Рік тому Конгрегація у справах канонізації святих дозволила розпочати їхній беатифікаційний процес.

Кардинал Сако вказує, що Іракська Церква відзначає спеціальний день (п’ятниця після Великодня) для вшанування пам'яті своїх багатьох мучеників. «Ми повинні вчитися з історії та поважати одне одного, щоб разом будувати мир», – наголошує патріарх. Він зазначає, що попри досі важке становище Іракської Церкви, жертва мучеників уже приносить свої плоди. «Їхній приклад, – каже кардинал Сако – зміцнює нашу віру і став джерелом багатьох покликань».