Кардинал Сандрі: Хтось повинен відповісти перед Богом за ситуацію християн на Близькому Сході
  • Птн, 07/11/2014 - 14:55

На досі складну ситуацію близькосхідних послідовників Христа звернув увагу кардинал Леонардо Сандрі, відкриваючи 4 листопада в римському Центрі св. Людовика Французького фотовиставку «Християни Сходу».

Префект Конгрегації у справах Східних Церков виділив одне з представлених там фото, зроблене 1916 року в Порт-Саїді в Єгипті. На ньому видно велику групу вірменських сиріт. Це, в основному, діти жертв турецького геноциду вірмен. Кардинал Сандрі закликав відповісти на запитання, яке можна прочитати в їхніх очах.

«Було б сьогодні чимось важливим не стримувати «конкуренції» милосердя, а швидше справедливості для допомоги в потребі сотням тисячам біженців, християнських та інших меншин, а також мусульманських на Близькому Сході, – сказав аргентинський кардинал. – Цього, однак, не достатньо. Перш за все, наймолодші запитують дорослих про значення того, що відбувається. Звідки ця драма і насильство? На ці запитання не можна відповідати мовчанням або виправданням. Визначаються теоретичні межі, намагаючись перемістити соціальні структури в інший культурний контекст, відбуваються перемовини зі силами, що розпалюють насильство, щоб не втратити цінні енергоресурси, замовчується щодо неприйнятного використання релігійних ідей. За все це хтось повинен буде дати звіт перед судом історії і судом Божим», – наголосив глава ватиканської дикастерії.

Велику частину виставлених фото зробили домініканці, що працюють на Близькому Сході. Кардинал Сандрі також подякував їм за те, що недавно в Іраку врятували деякі цінні сирійські рукописи від ідеологічного насильства Ісламської Держави.