Кардинал Сандрі про внесок східних Церков
  • Птн, 19/04/2013 - 21:23

Єпископи Східних Католицьких Церков зробили чималий внесок у Другий Ватиканський Собор, який також особливо підкреслив гідність та місію католиків східного обряду. Про це сказав префект Конгрегації для Східних Церков, відкриваючи сьогодні у Папській румунській колегії серію конференцій з нагоди Року Віри, які організували спільно з Посольством Румунії при Святому Престолі. Кардинал Леонардо Сандрі говорив про Собор та східних католиків.

Глава відповідного дикастерію Ватикану нагадав, що в Соборі разом з двома тисячами єпископі латинського обряду участь брали близько двохсот східних єрархів. Вони доклали багато зусиль у формування декретів про Східні Католицькі Церкви і екуменізм.

Важливими були і особисті свідчення, наприклад, українського кардинала Йосипа Сліпого, в’язня радянських таборів. Православні не брали участі у голосуванні Собору, але у них були свої представники. «Ви говорили від нашого імені», – сказав духовний глава православ’я Афінагор мельхітському патріархові Mаксимові IV.

Другий Ватиканський Собор – зауважив кардинал Сандрі – присвоїв католицьким Церквам східного обряду таку ж гідність, як і Церкві латинського обряду, а також – право і обов’язок керуватися власною канонічною дисципліною. Доручив їм також екуменічну роботу на користь єдності всіх християн. Серед плодів Собору аргентинський кардинал з Римської Курії згадав апостольську подорож Івана Павла ІІ до Румунії, де переважає православне населення.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va