Кардинал Сандрі: Східним Католицьким Церквам Європи не байдужі майбутнє та ідентичність європейського континенту
  • Птн, 21/10/2016 - 14:31

«Ми тут як Східні Католицькі Церкви Європи, адже також і нам лежить на серці майбутнє та ідентичність цього континенту», - наголосив Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, у своєму вітальному слові на початку щорічної зустрічі Ієрархів Східних Католицьких Церков Європи, що від 20 до 23 жовтня 2016 року проходить у португальському санктуарії у Фатімі. Темою цієї зустрічі є «Пастирська турбота про східних католицьких мігрантів у країнах Заходу».

Префект Східної Конгрегації наголосив, що цьогорічна зустріч є виявом великого бажання східних католицьких єпископів прямувати разом з єпископами Римо-Католицької Церкви, спільно трудячись для добра Божого народу та виявляючи при цьому сопричастя та красу єдності Вселенської Церкви, яка включає у собі різні традиції: латинську, візантійську, олександрійську, антіохійську, халдейську та східносирійську. 

Цитуючи слова Папи Франциска, Кардинал-Префект закликав застановитись над тим, що трапилось із тією демократичною Європою, яка завжди мала в пошані людські права та свободи, яка була такою багатою на філософів, поетів, митців, яка завжди стояла на захисті людського життя? Він теж зазначив, що з причини економічних криз протягом останнього часу дуже багато осіб змушені залишати рідні доми, країни та мігрувати на інші континенти, до інших держав. Сьогодні також європейці, італійці, іспанці, французи, німці, португальці, поляки та інші народи часто є мігрантами. 

Кардинал Леонардо наголосив, що східні християни-католики є частково домашніми в Європі, адже на сході європейського континенту народилися та розвинулися Церкви візантійської традиції, незважаючи на переслідування та утиски тоталітарних режимів. Зокрема, Кардинал вказав на переслідування в Румунії, Україні та Китаї, називаючи ті Церкви, «Церквами Мовчання», які незважаючи ні на що залишились вірними Ісусові Христові, зберігаючи єдність з Наступником Апостола Петра.

Ті Церкви зуміли пережити труднощі переслідувань та відновитись. А говорячи про УГКЦ, Префект Конгрегації для Східних Церков зазначив, що нова економічна криза в державі, як також актуальна війна на Сході України, спричинилися до того, що багато вірних УГКЦ мігрували до Західної Європи. Щось подібне можемо побачити також і з вірними інших Східних Католицьких Церквах на Близькому Сході, в особливий спосіб Мелхітської, Сирійської-Католицької, Халдейської та, частково, Вірменської Церков. Їхні вірні залишають власні домівки, насамперед, з причини збройних конфліктів та сутичок.

Саме тому сьогодні можемо зазначити, що чимало східних християн-католиків присутні в країнах Західної Європи, де більшість вірних належить до Римо-Католицької Церкви. Для багатьох мігрантів, прибуття до Західної Європи не є якимось етапом, але прагненням знайти стабільність. Церква намагається забезпечити відповідну душпастирську послугу таким вірним-мігрантам. Але на цьому шляху виникають й різноманітні труднощі, як от: по-перше, побоювання накопичення різних церковних адміністративних одиниць на тій самій території, тобто паралельних єпархій та екзархатів; по-друге, можливі перешкоди, що можуть зродитись на основі актуальних конкордатів між Церквою та державами. Але на думку Префекта, без сумніву, можна знайти відповідну форму, аби задовольнити духовні потреби вірних Східних Католицьких Церков.

Кардинал Леонардо Сандрі, серед іншого, вказав й на те, що зібрані у Фатімі Ієрархи бажають висловити свою глибоку вдячність братам-латинникам за їхню гостинність, прийняття, щиру дружбу та численні жести конкретної солідарності. Очевидно, що необхідно зробити ще й інші кроки, аби забезпечити якнайкраще душпастирство вірних Східних Католицьких Церков у Західній Європі, але вже сьогодні, як від Святого Престолу, зокрема через Конгрегацію для Східних Церков, так і від помісних Церков, зроблено багато, щоб східні християни-католики мали належне душпастирство у своїх обрядах. Ось наприклад, сьогодні у Західній Європі вже є чимало Апостольських Візитаторів для вірних різних Східних Католицьких Церков, яких номінує Святий Престол на пропозицію зацікавлених Синодів Єпископів чи Рад Ієрархів, та відкрито багато персональних парафій різних обрядів, для яких забезпечено відповідну душпастирську опіку у порозумінні з дотичними Церквами.

Зі свого боку Кардинал Сандрі запевнив, що Конгрегація для Східних Церков буде й надалі невтомно трудитись, щоб забезпечити плідну співпрацю різних Східних Католицьких Церков із Римо-Католицькою Церквою задля досягнення плідних результатів для блага вірних-мігрантів. Серед іншого, Префект вищезгаданої Конгрегації також закликав Глав Східних Католицьких Церков особливо дбати про належне приготування кандидатів до священичих свячень.