Кардинал Сара: Церква стоїть перед спокусою відокремитися від власної традиції
  • Втр, 21/12/2021 - 13:53

Кардинал Роберт Сара заявив, що Церква полишає свою традицію, тому що сподівається притягнути до себе людей. На думку єрарха, пом’якшення “радикальності Євангелія” не змусить невіруючих і загублених повернутися до Церкви.

Колишній префект Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств дав інтерв’ю французькому виданню “France-Catholique”, в якому говорив про проблеми Церкви. Він наголосив, що останнім часом Церква зіткнулася зі спокусою відійти від власної традиції та вказав на те, що коли порушують традиції, то вигадують нові речі. “Церква має віднайти свою багату спадщину. Вона зростала 2 тисячі років. Не можна стверджувати, що це нічого не означає”, — наголошує кардинал Роберт Сара.

Кардинал також зазначив, що “Церква полишає свою традицію, тому що сподівається притягнути до себе людей. Але це помилка. Пом’якшення радикальності Євангелія не поверне до нас людей. Навпаки. Вони хочуть чогось, що має силу, є новим і зобов’язує їх”.

“Надія людини справджується лише тоді, коли вона стає на коліна перед Богом і поклоняється Йому”, — говорить кардинал Роберт Сара, маючи на увазі надію, яку приносить Різдво. Ісус – надія світу, бо тільки Він є єдиним Спасителем.

Колишній префект Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств нагадує, що коли Бог вирішив послати Свого Сина, ситуація у світі аж ніяк не була ідеальною. І це навіть стало причиною, чому Отець послав Ісуса розділити наше життя, страждання і надію. Сьогодні подібне до Вифлеєму. Щоб прийняти Сина Божого, ми повинні відкрити Йому свої серця, смиренно, як Три Царі, які, хоча й мали все знання, упокорилися перед Ісусом, упали на коліна.

Згадуючи в інтерв’ю тижневику “France-Catholique” Різдво свого дитинства в Африці, кардинал Сара говорить, що воно відрізняється від того, що ми бачимо сьогодні в Європі, що зосереджена на подарунках і споживанні.

Єрарх вказує, що в Африці на першому плані стоїть релігійний вимір. І додає, що коли він був дитиною і міністрантом, найважливішою для нього була Свята Літургія. “Ця близькість з Богом була для мене важливішою, ніж святкування в сім’ї”, – зізнається він. А також згадує, що з нагоди свят у парафії гостинно приймали багатьох людей, які долали багато кілометрів, аби дістатися до храму.

Кардинал Роберт Сара зі смутком зауважує, що сьогодні Бог зникає з нашого суспільства, з Ним перестають рахуватися, а людина замикається сама в собі. “На жаль, Церква, здається, йде в тому ж напрямку. Зосереджується на горизонтальному, на соціальних справах. Це не допоможе заново відкрити сакральне. А тим часом лише Церква могла б переорієнтувати людство на Бога”, – додає африканський кардинал.