Кардинал Сара: Церкві загрожує розкол
  • Птн, 21/04/2017 - 22:44

Сьогодні існує величезний ризик фрагментації Церкви, поділів в Містичному Тілі Христа через надмірне акцентування на  національній ідентичності Церков, а отже і на  їхній здатності самим визначатися в питаннях віри та моралі – вважає кардинал Роберт Сара, префект конгрегації Божого Культу та Дисципліни Таїнств. Кардинал підкреслює, що без спільної віри Церкві загрожує плутанина, а отже поступове падіння в розпорошеність та розкол. Цитуючи папу Бенедикта XVI кардинал нагадує, що Церква потребує єдності у вірі, доктрині та моралі. Потребує примату Папи.

В інтерв’ю для організації «Допомога Церкві в потребі» кардинал Сара говорив про ситуацію в рідній Африці, зокрема про країни на південь від Сахари, де іслам та християнство співіснували протягом багатьох століть. Проте, на думку кардинала, «іслам, який набуває форми політичної організації, хоче нав’язати себе світу, і загрожує миру не лише в Африці. Насправді, іслам, в першу чергу, загрожує суспільствам європейського континенту, які  частково вже втратили як ідентичність так і релігію. Той, хто відрікається власних традицій, культури і релігії, приречений на вимирання, він втратив мотивацію, силу і навіть будь яку волю боротися за власні переконання».

Кардинал додає, що Церква робить помилку, вважаючи, що її головним завданням є вирішення політичних проблем, пов’язаних з справедливістю, миром, бідністю і т.д. і нехтуючи євангелізацією.

Уродженець Гвінеї, кардинал перераховує всі недуги Африки: криза, війни, голод, відсутність структур у сфері освіти та охорони здоров’я. Африка засипана контрацептивами та зброєю, її природні ресурси організовано грабуються.

Але, наголошує кардинал, Африка потребує не лише хліба… Проте усі благодійні організації, серед них і католицькі, зосередились виключно на матеріальних потребах. Саме тому кардинал закликає «Допомогу Церкві в потребі» також до підтримки релігійної місії: формації священиків і катехитів, будівництва храмів, семінарій і т.д.