Кардинал Сара: люди Заходу конфіскують Синод задля власних планів
  • Птн, 11/10/2019 - 14:35

На засіданнях Синоду з’являються пропозиції свячення одружених чоловіків. Щодо цього питання висловився також кард. Роберт Сара, префект ватиканської Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств. В інтерв’ю виданню “Corriere della Sera” він зазначив, що Церква не боїться дискусії на цю тему. Синод це обдумає, а Папа зробить висновок. Хоча Франциск уже раз оголосив, що целібат не скасовуватимуть.

Африканський єрарх нагадав, що християнські конфесії, в яких немає целібату, ніяк не динамічніші, ніж Католицька Церква. Проблема полягає в іншому. Потрібно радше запитувати, чому не вистачає людей, які були б готові повністю посвятити себе Богові.

На думку кард. Сари, основною проблемою сьогодення є криза священства. Священники позбулися своєї ідентичності. Найбільшим їхнім ворогом нині є ідеал продуктивності. Тому що священника слід сприймати не через призму того, що він робить, а того, ким він є. оскільки у своїй сутності він є продовженням присутності Христа посеред нас, він є другим Христом.

Префект ватиканської конгрегації висловився також щодо думки тих, хто вбачає у Синоді для Амазонії лабораторію для всієї Церкви або стверджують, що після цього синоду нічого вже не буде так, як раніше. На думку кардинала Сари, це неповага. “Я побоююся, що деякі люди Заходу конфіскують це синодальне зібрання, щоб форсувати власні плани. Тут я думаю, зокрема, про свячення одружених чоловіків, запровадження служіння жінок чи юрисдикцію мирян. Ці справи стосуються структури вселенської Церкви”, – додав кард. Сара.