Кардинал Сара: Милосердя без віри стає філантропією
  • Втр, 06/07/2021 - 15:51

Кардинал Роберт Сара отримав почесний ступінь доктора honoris causa Католицького університету св. Вінсента у Валенсії. «Це пастир, який знає гіркоту переслідування і радість вільного свідчення віри Церкви в Ісуса», – сказав кардинал Антоніо Каньїсарес.

Гвінейський єрарх понад 20 років служив у Ватикані поряд із трьома папами. Він був секретарем Конгрегації євангелізації народів, головою Папської ради «Cor Unum», а впродовж останніх семи років префектом Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств.

Слово, яке найкраще визначає кардинала Сару, – це тиша. «Він є духовним майстром, який говорить, базуючись на глибоких стосунках з Господом у тиші. Маємо бути вдячні Папі Франциску за те, що поставив його на чолі конгрегації, що відповідає за Літургію Церкви», – сказав кардинал Каньїсарес. 

Він вважає, що «його діагноз сучасного світу та Церкви, який є далеким від песимізму, провадить до нового апостольського запалу і не обмежується пропозицією людських рішень».

Кардинал Сара зазначив, що «сьогодні від Церкви вимагають відокремити милосердя від віри. Церкву просять зосередитись виключно на ділах милосердя. Однак, коли в ділах милосердя бракує віри, тоді йдеться не про любов, а про філантропію. Світ не має сумнівів щодо конкретних діл милосердя, проте демонструє ворожість до правд віри, особливо в контексті «диктатури релятивізму».

Від Церкви вимагаються жертви: пристосуйся до критерій світу, до тимчасових ідеологій, до інтересів тих, хто править. Звичайно, це завадило б реалізації найбільшої справи милосердя, а саме проголошенню Євангелія».

Говорячи про покарання, які у багатьох країнах отримують люди, які пропонують матеріальну та духовну допомогу матерям, які звертаються до абортивних клінік, кардинал Сара наголосив, що гідність людського життя від зачаття до природної смерті не є винятковою спадщиною християнської віри, але її важливим елементом. 

«Ніхто не заперечуватиме проти того, щоб вагітна жінка отримувала матеріальну допомогу. Однак, коли ця допомога показує чітке переконання щодо безперечної гідності життя в лоні матері, тоді цей акт милосердя світ відкидає і переслідує. Навіть серед тих, хто називає себе християнами, не бракує людей, які вимагають припинення такої діяльності», – сказав кардинал Сара.