Кардинал Сара: Не слід чекати революційних змін від Синоду про сім’ю
  • Втр, 02/06/2015 - 20:22

Префект Конгрегації у справах Божого культу і дисципліни Таїнств закликає, щоб після жовтневого Синоду Єпископів про сім’ю ніхто не сподівався на будь-які революційні зміни у справі допуску до Причастя розлучених, що живуть в новому зв’язку. Кардинал Роберт Сара чітко зазначив, що у цій сфері не може бути жодних змін, бо не можна змінювати Євангеліє.

Глава ватиканської дикастерії, відповідальної за літургію і таїнства, говорив на цю тему під час дебатів про сім’ю в Папському лютеранському університеті. Він визнав, що люди, слухаючи Папу Франциска, могли отримати сподівання на основоположні зміни, але такі зміни – неможливі. Кардинал Сара висловив жаль з приводу єпископів і кардиналів, котрі виступають проти слів Христа. Стверджуючи, що нікого не слід позбавляти Євхаристії, вони трактують її як звичайний харч. «Тут основною проблемою є втрата віри, – сказав ватиканський кардинал. – Якщо не знаємо, що приймаємо в Євхаристії, то можемо уділяти Причастя і тим, хто порушив союз з Христом, однак тоді ми обманюємо людей». Кардинал Сара нагадав, що розбиття подружжя є важким гріхом, і без правдивого покаяння не можна приступати до Причастя. Якщо чинимо це – допускаємо святотатство.

Кардинал, родом з Гвінеї, зазначив, що поділи навколо цього питання виникають перш за все на Заході. В інших країнах цього не видно. «В моїй Африці, наприклад, ми непохитні, бо бачили місіонерів, котрі вмирали за віру». Кардинал Сара сподівається, що майбутній Синод Єпископів спричиниться до відбудови єдності католиків на Заході. Він наголосив, що, поважаючи сучасну ментальність в повноті, ми маємо вміти іти проти течії, усвідомлюючи, що відмова від проголошення Євангелія буде означати кінець Церкви.