Кардинал Сара: поваги до Євхаристії вчімося від Івана Павла ІІ і Матері Терези
  • Птн, 09/06/2017 - 11:32

Те, що так багато християн не беруть участь в Літургії є серйозною проблемою, яка загрожує їх вічному життю – вважає кардинал Сара, префект Конгрегації Божого культу. На його думку, усім тим християнам ми повинні надати братське напімнення. Ми повинні їм сказати так само, як говорив Іван Павло ІІ в Сіднеї у 1996 році: «Поверніться додому». Водночас слід запевнити, щоб літургії в наших спільнотах відправлялись у належний спосіб, щоб вони стали зустріччю з живою особою Христа, культом Бога, а не братерства.

Кардинал Роберт Сара говорив про це на відкритті міжнародної конференції про літургію в Католицькому університеті Мілану. Він зазначив, що правильного ставлення до Євхаристії християни можуть навчитись від двох сучасних нам святих: Івана Павла ІІ і Матері Терези з Калькутти.

Глава ватиканської дикастерії нагадав, що усе життя Кароля Войтили було позначене глибокою повагою до Пресвятої Євхаристії. «Сьогодні заохочую нас пригадати собі хоча б останні роки його служіння. Його тіло було хворим, однак він ніколи не сідав перед Найсвятішими Тайнами. Він завжди клякав. Щоб стати на коліна, а потім піднятись, йому була потрібна допомога інших. Однак аж до останніх днів він хотів давати нам велике свідчення поваги до Найсвятіших Таїн», - сказав кардинал.

Говорячи про св. Мати Терезу з Калькутти, він нагадав, що вона день у день доторкалась до Ісуса у знищеному тілі хворих і убогих, однак жодного разу не відважилась торкнутись Тіла Ісуса в Євхаристії. Вона приймала Св. Причастя так, як дитина, яка дає Богові нагодувати себе. Вона говорила: «Коли я їду по світу, то мене найбільше засмучує, коли бачу, що люди беруть Св. Причастя до рук».

Кардинал Сара зазначив, що відповідно до зобов’язуючого сьогодні права, дозволено приймати Причастя на руки і стоячи, однак для католиків латинського обряду нормою є приймати його до уст і на колінах, інформує польська редакція Радіо Ватикану.