Кардинал Сара: святкувати Євхаристію, але без осквернення
  • Пон, 04/05/2020 - 18:06

Ніхто не може зупинити священика від того, щоб прийняти сповідь чи дати Причастя. Отже, навіть якщо вірні не можуть бути присутніми на месі, вони можуть попросити сповідь та причастя, сказав префект Ватиканської конгрегації богослужіння та дисципліни Таїнств. Кардинал Роберт Сара послався на ситуацію в Італії, де майже два місяці вірні не мали змоги брати участь у Євхаристії. Більше того, урядові постанови про скасування санітарних обмежень все ще не передбачають публічних літургій. Однак єпископ проводить переговори з урядом щодо безпечного святкування Євхаристії, включаючи причастя.

Посилаючись на інформацію ЗМІ на цю тему, кардинал Сара підкреслив, що відновлення Євхаристії не може відбуватися за рахунок профанації. До Пресвятого Таїнства треба ставитись гідно. Наприклад, неприйнятною є думка про те, що гостії можуть бути доступними в пластиковій упаковці в режимі самообслуговування: “Ми не можемо ставитися до Євхаристії як до тривіального предмета. Ми не в супермаркеті, – сказав кардинал Сара в інтерв’ю Nuova Bussola Quotidiana. Він підкреслив, що навіть якщо відсутність доступу до Євхаристії спричиняє страждання, сам спосіб причастя не підлягає зміні. Він нагадав, що Церква дотримується принципу, що вірні мають свободу вибору в тому, як вони отримують Причастя: в руку чи в уста. Цього правила потрібно дотримуватися “, – сказав префект Конгрегації богослужінь та дисципліни таїнств.

Він також підкреслив, що ми не повинні звикати до літургій в мережі. Бог втілився, він не є віртуальною реальністю, – нагадав кардинал Сара, додавши, що такі літургії шкідливі і для самих священиків. “Під час Мес вони повинні дивитись на Бога, а тим часом вони звикають дивитися в камеру, ніби це видовище. Це не може продовжуватися так “, – сказав Ватиканський єрарх.

Він також заявив, що ми не повинні дивуватися, що диявол сьогодні особливим чином атакує Євхаристію. Вона є серцем життя Церкви. “Однак я переконаний”, – додав кардинал Сара – що головна проблема – це віра священиків. Якби священики усвідомлювали, що таке Євхаристія, то деякі способи її святкування та деякі гіпотези щодо причастя не припали б їм до душі. З Ісусом не слід поводитись таким чином”. Він також застеріг від наслідування того, що відбувається в німецькій церкві. Там робиться багато речей, які не мають нічого спільного з католицькою вірою, але є протестантськими.