Кардинал Сара: відмінити целібат хочуть багаті, а не місійні країни
  • Срд, 25/09/2019 - 16:41

Метою Синоду про Амазонію є євангелізація цього регіону. Це – регіональний синод, і тому на ньому не можна порушувати питання, що стосуються усієї Церкви, в тому числі питання целібату. На це звернув увагу кардинал Роберт Сара, префект ватиканської Конгрегації у справах Божого культу та дисципліни Таїнств.

За кілька тижнів до початку синоду кардинал Сара висловив занепокоєння, що це питання буде заторкнуте на Синоді з ініціативи представників Заходу, які хочуть таким чином просунути свої проекти. «Комусь може здаватись, що вони – всемогутні, оскільки фінансують убогі Церкви. Їхня влада і їхні гроші не можуть нас залякати», - наголосив африканський кардинал.

За повідомленнями Vatican News, кардинал нагадав, що Папа Франциск не погоджується з ідеєю відкинення целібату. На думку кардинала, відкинення целібату прагнуть багаті країни. Однак, целібат є хрестом Христа, вписаним в тіло священника. А сучасний світ не витримує «шаленства хреста».

Кардинал Сара зазначив, що він сам походить з молодої Церкви, на власному досвіді досвідчив євангелізацію і тому може засвідчити, що молоді Церкви не потребують одружених священників, а швидше – священників, котрі живуть в целібаті і дають свідчення хреста.

В інтерв’ю для National Catholic Register кардинал Сара вказав також на ключову роль священників у подоланні кризи, яку зараз переживає Церква. «Ми потребуємо глибоких і радикальних реформ, які повинні починатись від переміни священичого життя. Історію перемінюють святі», - зазначив він. З іншого боку, він нагадав, що власне секуляризація священників мала вплив на поширення практичного атеїзму в Церкві.

Кардинал зазначив також, що його дуже турбує сучасне затьмарення, незважання на Євангеліє і католицьку доктрину, а особливо – занепад віри в реальну присутність Христа в Євхаристії.