Кардинал Сара: забуваючи Бога, Захід забуває себе
  • Суб, 12/12/2015 - 19:12

Префект Конгрегації з питань Богослужінь та дисципліни Таїнств кардинал Робер Сара у своєму інтерв’ю для «Kath.net» діткнувся до широкого спектру тем: від Літургії та Євхаристії до забуття Бога Європою до останнього Синоду єпископів Католицької Церкви.

Гвінейський кардинал переконаний що сучасний стан Європи, її ранимість перед загрозами ноового часу є наслідком того, що Європа забуває Бога, а тим самим фактично відрікається від власної культури, історії, коріння та ідентичності. Можливо ісламський тероризм і є тимчасовим явищем, але Захід усе одно залишатиметься ранимий, тому що втратив свою ідентичність. Те що відбувається зараз в Європі і в цілому на Заході це вже не результат роздумів про Його існування, а байдужості до релігії.

Сьогодні кажеться: «Не важливо чи Бог існує, чи ні – сьогодні всі мають право вірити в будь-що, але тільки у своєму приватному житті». Але, як зазначає кардинал Сара, у цей спосіб насправді заперечується людська здібність пошуку Істини. А оскільки все є відносним, то все є неважливим. І цей релятивізм сучасності, на думку ватиканського прелата, є багато небезпечнішим від нігілізму.

Захід, а не тільки Європа, знаходиться у небезпеці повністю забути про Бога, але тим і забуття найкращих дарів християнства: пошанування життя, людську гідність. І найгіршим наміром Заходу є імпорт цього занепаду в інші «незахідні» культури.

Кардинал також наголосив, що і в Церкві далеко не все гаразд. Спроби частини єпископату дозволити Причастя розведених і ще раз «вінчаних», кардинал розцінює, як спробу відкинути Істину Ісусових слів, щоб заради власного комфорту уникнути риску політичної некоректності. А це і є секуляризм.

Кардинал Сара також наголосив, що існує в Церкві небезпека євроцентризму, коли перенаголошується важливість індивідуалізму і суб’єктивізму, що є незрозумілим і  нехарактерним для «незахідних» культур.