Кардинал Шенборн: ХХ століття було століттям мучеників
  • Пон, 11/11/2013 - 18:03

Двадцяте століття було "століттям християнських мучеників". У жодному іншому періоді не було стільки мучеників, – сказав кардинал Крістоф Шенборн 9 листопада у Віденському університеті. Архиєпископ Відня відкрив симпозіум, присвячений мученикам Східних Церков і свідченню їх віри в комуністичну епоху (1917-1989). Зустріч відбулася під гаслом: "Бути християнином: що це означає сьогодні?".

Мучеництво християн триває і нині, про що свідчать нещодавні повідомлення про вбивства християн у невеликому сирійському місті Садад, сказав кардинал Шенборн. Він зазначив, що ХХ століття ознаменувалося хвилею гонінь на християн, від різанини вірмен в Османській імперії в 1915 році.

Архиєпископ Відня також пригадав 75 річницю "Кришталевої ночі", що припадає на 9 листопада, коли на території так званого Великого Німецького Рейху відбулися погроми єврейського населення і спалення більше тисячі синагог. Він згадав і мученицьку смерть австрійської монахині, блаженної Реститути Кафки, єдиним "злочином" якої було те, що вона поклала вінок на могилу працівника, вбитого нацистами.

Сила мучеництва полягає також у силі прощення, сказав кардинал Шенборн, нагадуючи, що "на акти ненависті не можна відповідати з ненавистю".  У цьому контексті він також поділився своїм особистим досвідом: під час візиту до Бухареста в  резиденції Румунського Патріархату йому показали кімнату, де в 1948 році за наказом комуністичної влади зібралися всі 12 румунських греко-католицьких єпископів. Вони повинні були відповісти на одне питання: чи вони перейдуть до православної церкви, чи воліють краще  піти до в'язниці. Всі одностайно вибрали в'язницю.

Архиєпископ Відня, який опікується також католиками візантійського обряду, висловив надію на "плідний діалог між Церквами Сходу і Заходу" та зміцнення віри християн у Європі та "в неподільну Церкву Ісуса Христа".

Префект Конгрегації для Східних Церков, кардинал Леонардо Сандрі звернув увагу на важливість мучеництва для всієї Церкви. Церкви у ХХ столітті наблизилися до таємниці страждання Ісуса, сказав кардинал Сандрі. Але, – додав він, – страждання є чимось, що зблизило Церкви на шляху до єдності. У той же час гість із Ватикану наголосив важливість взаємного прощення. На його думку, католики і православні повинні сильніше усвідомити своє спільне коріння. Сьогодні йдеться також про те, щоб за прикладом Папи Франциска, який оголосив 7 вересня днем посту і молитви за Сирію, разом поглянути на країни, з яких зростало християнство.

"Важливість мучеництва я усвідомив собі більше під час нещодавнього візиту до Казахстану", – сказав префект Конгрегації у справах Східних Церков. Він відвідав там музей ГУЛАГу, що документує страждання сотень тисяч людей, депортованих на ці терени у сталінські часи. Минулої неділі кардинал Сандрі освятив перший греко-католицький храм у столиці Казахстану Астані.

Генеральний секретар Святого Синоду Української Греко-Католицької Церкви єпископ Богдан Дзюрах зачитав лист глави УГКЦ, Блаженнішого  Святослава Шевчука, до учасників симпозіуму. У ньому він зазначає, що кожне "автентичне свідчення віри" має екуменічний характер, оскільки існує "екуменізм мучеників". Тисячі свідків віри минулого нагадують відповідальним сьогодні за церкву, щоб проповідування Євангелія не ставити у залежність від зовнішніх умов, але від волі Христа. Верховний Архиєпископ Києво-Галицький процитував заклик Папи Івана Павла II з літургії у Львові 27 червня 2001 року: ви не можете втратити пам'ять про мучеників, тому що вони є "знаком надії, що любов сильніша за смерть".

Організатором конференції за участю численних представників Церков Австрії, України, Словаччини, Румунії, Вірменії та Росії був Ординаріат для віруючих візантійського обряду в Австрії, Міжнародний Теологічний Інституту (МТІ) у Трумені (Австрія), факультет Католицької Теології  Університету Відня та Український Католицький Університет у Львові. Конференція завершилася урочистою вечірнею у візантійському обряді у віденській катедрі св. Стефана.