Кардинал Шенборн: особистість Бенедикта XVI стане «мірилом» обрання наступного Папи
  • Втр, 12/03/2013 - 10:11

На відміну від політичних виборів, вибори Папи «суто літургійна подія». Підкреслив кардинал Крістоф Шенборн, спілкуючись зі ЗМІ після Святої Меси в храмі Gesù Divino Lavoratore 10 березня.

«Місце обрання Папи – Сікстинська капела – це не конференц-зал, там не проводяться переговори,» - сказав голова конференції єпископів Австрії.

Літургійні шати кардиналів підкреслюють літургічність акту обрання Папи. Кардинали-електори моляться під час конклаву, віддаючи свої голоси, і прикликають у свідки Ісуса Христа.

Кардинал Шенборн, зацитувавши слова Ісуса звернені до Петра: «чи ти мене любиш?», заявив, що наступник Святого Петра повинен бути «людиною Євангелії». Це є насущним питанням для Папи, якого маємо обрати. Будь-які інші людські здібності не матимуть значення, якщо не буде близьких стосунків з Христом.

Кардинал зазначив, що у часі пре-конклаву відчувалась присутність Папи-емерита Бенедикта XVI. До того ж у зв'язку з відставкою Папи, кардинали перебували у своїх роздумах і спантеличенні. Але через кілька днів під час загальної зустрічі кардиналів відчувся «настрій перелому» і з’явилось відчуття нового початку.

Бенедикт XVI залишив велику спадщину у багатьох питаннях. Кардинал звернув увагу на теологічну спадщину Папи-емерита, а особливо на його численні проповіді протягом усього його понтифікату, які поглиблювали віру. Також як особистість Бенедикта XVI стане «мірилом» обрання наступного Папи. Він проявив себе як людина великого інтелекту і великої скромності. Його намір «менше говорити про Церкву, а більше про Бога» залишається актуальним.

Джерело: Католицький медіа-центр