Кардинал Стелла до священиків: Не будьте функціонерами
  • Птн, 03/04/2015 - 18:36

Префект Конгрегації у справах духовенства кардинал Беньяміно Стелла нагадав, що священики повинні бути пастирями, а не «функціонерами». Ватиканська газета «L'Osservatore Romano» опублікувала роздуми кардинала на тему священичої духовності, підготовані на підставі аналізу вчення Папи Франциска.

Насамперед священик повинен завжди залишатися учнем Господа, наголосив кардинал Стелла. Це здається простим лише на перший погляд, але вимагає безперервних взаємин з їхнім єдиним Наставником і постійного поглиблення досягнутого рівня духовності.

Інша священича риса – турбота про паству. «Бути пастирем – це те, що найбільше характеризує священиків, також і в свідомості людей», – написав єрарх.

Священик покликаний брати на себе відповідальність за те, щоб привести до Господа тих, хто йому довірений.

«Він бере на себе тягар шляху вірян не з холодною логікою «менеджера», який управляє справами «підприємства», але з турботою батька, що повертає додому своїх дітей. Отже, йдеться не про «повноваження», яке треба реалізовувати з владою, чи навіть суворістю, але про люблячу турботу про той скарб Божий, яким є кожна людина», – вважає префект Конгрегації у справах духовенства.

Кардинал Стелла закликав священиків активно брати участь у справах вірян і бути «пророками» серед них. Він вказав на важливість спостереження за пастирським прикладом Папи Франциска, який може допомогти уникнути ризику зіпсутості, «обуржуазіння», перетворення у «функціонерів» культу і «ремісників» душпастирства, що, можливо, здатні проводити заходи та ініціативи, але духовно збідніли, віддалені від людей і нездатні запалювати радістю Євангелія.