Кардинал Стелла про школу проповідування Папи Франциска
  • Птн, 09/02/2018 - 14:47

Під час різних нагод впродовж свого понтифікату, Папа Франциск неодноразово звертав увагу на те, наскільки суттєвою частиною Літургії є проповідь. Зокрема, під час загальної аудієнції у середу, 7 лютого 2018 р., Глава Католицькою Церкви наголосив, що проповідь не є промовою, катехизою, конференцією чи лекцією, але продовженням спілкування Бога з людьми, розпочатого у читанні Євангелії. З цієї причини, священик має обов’язок дуже пильно приготовлятись до проповіді та не проповідувати аж надто довго.

Як ми уже повідомляли, нещодавно, дякуючи сприянню Конгрегації у справах духовенства, побачив світ додаток до смартфонів «Clerus App», у якому знаходяться багато матеріалів, що зможуть допомогти священикам у їхньому служінні недільного проповідування Слова Божого. В рамках презентації цього додатку наш колега взяв інтерв’ю на тему важливості проповіді у Його Еміненції кардинала Беньяміно Стелли, Префекта вищезгаданої Конгрегації.

На початку кардинал Стелла зазначив, що у наш час свяченик дуже часто має багато обов’язків, які не дозволяють йому багато часу присвятити на приготування проповіді. Тому, зродилась думка створити такий мобільний додаток, що став би одним із інструментів, які зможуть допомогти священику, подаючи йому думки для недільної чи святкової проповіді, якими він, після належних роздумів, зможе поділитись із своїми вірними під час Євхаристійного богослужіння.

На запитання журналіста, чому у своєму Апостольському Напоумленні «Evangelii gaudium» Папа так багато уваги приділяє темі проповіді та її особливого місця в житті християнина, Його Еміненція зазначив, що сьогодні проповідь стала фундаментальним інструментом євангелізації та катехизації християнського люду. А Святіший Отець, присвячуючи цій темі таку велику увагу, намагається вказати на необхідність того, щоб проповідь священиків була справді доброю, адже саме під час проповіді Боже Слово падає на добрий ґрунт.

За словами кардинала, Святіший Отець, особливо через проповідування під час ранішньої Святої Меси у «Домі Святої Марти» та перед недільним проказуванням молитви «Ангел Господній», дає нам добрий приклад того, якими повинні бути проповіді: короткими, конкретними та торкатись суттєвих тем. «Священик повинен усвідомлювати, що проповідь є великою нагодою, що його слово є благословенним та плідним завдяки Божій благодаті і що Божий народ потребує цього духовного палива», – наголосив Префект Конгрегації у справах духовенства.

Повертаючись до папських проповідей під час ранкових Святих Мес у «Домі Святої Марти», кардинал Стелла підкреслив, що Святіший Отець, зазвичай, ділиться двома-трьома ідеями, говорить повільно, зрозумілою мовою та використовуючи приклади. Священикам варто приглянутись до стилю проповідування Вселенського Архиєрея, адже він, перш усього, є Пастирем Божого люду, «парохом» людства. Люди дуже люблять слухати його проповіді з тієї причини, що він промовляє до їхніх сердець, аналізуючи наше щоденне життя і проливаючи на нього світло Божого Слова.

А говорячи про семінарійне приготування, Префект Конгрегації у справах духовенства підкреслив, що вже від початків семінарійного вишколу форматори повинні намагатись дати кандидатам до священства відповідні навики промовляти та навчати Божий народ. Необхідно, щоб семінаристи та священики були свідомі того, що їхню іноді кілька хвилинну проповідь слухають сотні, а то й тисячі людей, тому потрібно до неї дуже добре приготуватись, щоб промовити до людських сердець і щоб це слово пролило світло на їхнє життя.

Кардинал, серед іншого, звернув увагу також й на те, що у проповіді священика повинна відображатись пошана до людей, отож, не можна собі дозволяти на самохвальбу, адже проповідь не є для того, щоб виявити вченість священика. Після проповіді, як зазначив кардинал Стелла, кожен парафіянин, виводячи з храму, мав би сказати: «Сьогодні парох промовив також і до мене, тому я спробую поводитись краще».