Кардинал Тарксон: Церква вносить внесок у світове загальне благо
  • Чтв, 10/07/2014 - 12:43

Вчення Церкви про загальне благо і розвиток нагадав у Мюнхені кардинал Пітер Тарксон, глава Папської ради "Iustitia et Pax". Він виступив під час зустрічі під назвою "Справедливість, мир, розвиток. Глобальне партнерство в службі загальному благу" в Баварській католицької академії. Єзуїтський навчальний заклад веде міжкультурний проект "Розвиток на службі світовому загальному благу". Кардинал Тарксон послався на символічні жести і пророчі заяви папи Франциска. Він нагадав, що метою своєї першої поїздки він вибрав італійський острів Лампедуза, місце трагедії африканських біженців. Нещодавно він виступив з безпрецедентним зверненням до президентів Ізраїлю і Палестини разом молитися за мир. Понтифік часто говорить про необхідність виходу на периферії і надання центрального місця людині, а не грошам.

Глава ватиканської дикастерії процитував слова Івана Павла II в Апостольському зверненні "Ecclesia in Europa" про важливість соціального вчення Церкви для побудови цивілізації, гідної людини. "Завдяки запропонованому набору правил, це вчення сприяє створенню міцних основ соціального життя в людському масштабі, в справедливості, істині, свободі і солідарності". Воно "орієнтовано на захист і розширення людської гідності" і створює підставу "не тільки для економічного і політичного життя, але і для соціальної справедливості і миру".

Кардинал також послався на заяву Павла VI в енцикліці "Populorum Progressio", що "розвиток - це нове ім'я миру". Він зазначив, що ці слова доповнив Бенедикт XVI, який у своїй енцикліці "Caritas in Veritate" написав, що розвиток народів залежить, насамперед, від визнання ними того, що вони є однією сім'єю. Кардинал Тарксон зазначив, що Церква, виконуючи свою місію для людства, вносить сьогодні "конкретний внесок у світове загальне благо".