Кардинал Тарксон: Місія Церкви в тому, аби супроводжувати людство
  • Чтв, 14/05/2020 - 18:35

В інтерв’ю для католицького журналу кардинал Петер Тарксон ділиться деякими моментами із своєї біографії та розповідає про завдання новоствореної комісії, покликаної допомагати місцевим Церквам подолати кризу, спричинену пандемією.

Італійський католицький журнал «Credere» (з італ. Вірити) приготував інтерв’ю з кардиналомПетером Тарксоном, Префектом Дикастерії сприяння цілісному людському розвитку, в якому він розповідає про свій шлях віри та про нові завдання, що постали перед цією Дикастерією в період кризи. 

З Африки до Ватикану

«Моє життя, – ділиться кардинал, – це Христове учнівство, що складається з багатьох кроків, великих і малих, які супроводжуються людьми та подіями, що вказують мені напрямок. Сьогодні я можу сказати, що рука, яка мене вела також і в тяжкі часи, це рука Господа». 72-річний кардинал народився в Ґані в багатодітній сім’ї, він був четвертим з 10 дітей. Його батько був католиком, а мати – методисткою, що пізніше прийняла католицьку віру. Як зазначає ієрарх, його батьки дбали про те, щоб всі діти отримали освіту. Cпочатку він вступив до семінарії в Ґані, потім навчався в Нью-Йорку, а пізніше продовжив навчання в Папському Григоріянському Університеті в Римі. У 1992 році святий Іван Павло ІІ призначив його Архиєпископом Кейп-Косту.

Виклики пандемії 

На теперішній посаді очільника Дикастерії сприяння цілісному людському розвитку кардиналові Петеру Тарксону випало непросте завдання координувати працю нещодавно утвореної комісії, що допомагатиме місцевим Церквам і розроблятиме пропозиції для подолання кризи, спричиненої пандемією. 

Розповідаючи про завдання цієї комісії, ієрарх зазначив, що місія Церкви полягає в тому, аби супроводжувати людство в цей важкий період, і Папа Франциск свідчить про це як словами, так і вчинками, вселяючи надію, мужність і надсилаючи конкретну допомогу ураженим країнам. Саме в цьому, за його словами, комісія покликана допомагати Наступникові святого Петра, налагоджуючи зв’язки з місцевими Церквами, збираючи інформацію про вжиті заходи та найнагальніші потреби. Кардинал Тарксон додав, що комісія займається також дослідженням можливих наслідків пандемії.

“Теперішня ситуація, – пояснив він, – не подібна до фінансової кризи 2008-2009 років, коли йшлося про допомогу банкам. Тепер йдеться про людей, що помирають; системи, на які ми покладали свої сподівання, руйнуються. Необхідно будувати щось нове. Тому ми консультуємось з аналітиками, експертами з економіки, працевлаштування, політики, продовольчої безпеки.”

«Божа слава – це жива людина»

Пояснюючи, в чому полягає місія Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, її очільник підкреслив, що як під час попередніх понтифікатів – Івана Павла II та Венедикта XVI, – так і теперішнього з Папою Франциском, Церква звертає посилену увагу на людину, на гуманістично-антропологічне осмислення. «Божа слава – це жива людина», – цитуючи цей вислів святого Іринея, кардинал Тарксон зазначив, що Дикастерія прагне втілювати це гасло в життя. Він зауважив, що ключовим словом в Цілях сталого розвитку ООН є гідність, а Папа Франциск, зі свого боку, наголошує на важливості інклюзивного розвитку. «Тому ми повинні працювати на різних рівнях: економіки, розвитку, освіти, професійної підготовки, тощо. Мета нашої Дикастерії полягає в тому, – додав він на завершення, – щоб сприяти гідності кожної людини, всебічному та цілісному розвитку, який нікого не виключає».