Кардинал Торан: Ми переживаємо один із найтемніших часів історії
  • Срд, 31/12/2014 - 16:01

Ми переживаємо один із найтемніших часів людської історії, — визнав префект Папської ради з питань міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан.

30 грудня 2014 р. «L’Osservatore Romano» опублікував інтерв’ю з ним, де кардинал, зокрема, каже: «Не минає жодного дня без трагічних подій у різних країнах. Вони не милують нікого: дітей, старих, жінок, цивільних, людей іншої релігії, але й одновірців теж. Ситуацію погіршує та ускладнює посилання на Бога чи релігію задля виправдання такого насильства».

Отож чи міжрелігійний діалог, і зокрема християнсько-ісламський, є справжнім? — запитує французький ієрарх, після чого стверджує: «Вірна місії, дорученій Церквою в особі її найвищого Пастиря, Папська рада з питань міжрелігійного діалогу продовжує і навіть посилює свою діяльність, зокрема з мусульманами». Голова дикастерію нагадує, що перед лицем трагічного становища християн, єзидів та інших релігійних меншин, переслідуваних в Іраку, Рада видала у серпні рішучу заяву, що відгукнулася широкою луною.

З найближчих зустрічей зі сповідниками ісламу кардинал Торан називає заплановане на січень (29-30.01) щорічне засідання Комісії з питань релігійних контактів із мусульманами, яка діє при згаданій Раді. Перед цим, 20 січня, у Римі відбудеться так само щорічна зустріч між цим дикастерієм та фахівцями з міжрелігійного діалогу від Всесвітньої ради Церков. Натомість у змученому Іраку вдалося відкрити новий канал діалогу. Ним став Постійний комітет з участю преставників головних релігійних спільнот цієї країни: мусульман, шиїтів і суннітів, а також християн і савеїв.