Кардинал Торан: міжрелігійний діалог - не тільки завдання еліти
  • Суб, 22/06/2013 - 19:29

 Кардинал Жан-Луї Торан вважає, що міжрелігійний діалог має стати спадщиною всіх, а не тільки еліти. В інтерв'ю Радіо Ватикану єрарх поділився своїми враженнями від зустрічі, яка відбулася у Ватикані 10 червня, між делегаціями Міжнародного ісламського форуму для діалогу і Папської Ради з міжрелігійного діалогу. Обидві структури входять до складу Комітету з ісламсько-католицьких зв'язків, який діє з 1995 р. і щорічно збирається для обговорення спільних проблем. Цього року в центрі уваги була тема "Віруючі перед обличчям матеріалізму і секуляризму". За словами кардинала Торана, учасники зустрічі погодилися щодо того, що сьогоднішнє суспільство втратило свої релігійні погляди, і необхідно докласти зусиль, щоб дати можливість людям розвивати своє внутрішнє життя.

Говорячи про конкретні дії в цьому напрямку, сторони відзначили потребу підвищення рівня релігійної освіченості молоді. "Часто проблеми народжуються від неосвіченості", – сказав кардинал і додав, що вже вдалося не допустити "зіткнення цивілізацій", зараз же важливо запобігти "зіткненню неосвіченості". За словами кардинала Торана, необхідно працювати над тим, щоб віруючі краще знали про інші релігії.

"Я маю враження, що ми досягли великого прогресу, але коли дивлюся глибше, розумію, що ми знаємо один одного ще досить поверхово, і ці знання обумовлені політичними подіями, тероризмом. Дуже боляче бачити, що після багатьох років міжрелігійного діалогу і досягнення конкретних результатів, іноді дорогою ціною, вони не відображаються на законодавчому або адміністративному рівнях, в побуті. Тому міжрелігійний діалог залишається завданням, зарезервованим для еліти", – зазначив кардинал.

Кардинал Торан висловив побажання, щоб діалог між релігіями вийшов за ці вузькі межі. "Необхідно знайти спосіб, щоб ця спадщина спустилася з верхівки на вулиці, особливо у сферу освіти – школи, університети, а також управління та прийняття законів", – зазначив кардинал.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va