Кардинал Торан: перед обличчям варварства не можна бути пасивними
  • Птн, 07/11/2014 - 19:08

Святіший Престол виступив із заявою у зв'язку з трагедією, що сталася в Пакистані. Молода християнська пара – батьки чотирьох дітей – були брехливо звинувачені в богохульстві одним із мусульманських релігійних лідерів, після чого розлючений натовп спалив їх живцем.  

З цього приводу глава Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан розповів Ватиканському радіо: "Ми глибоко вражені цим варварським актом. Ситуацію страхітлива, бо тут особливим чином замішана релігія, однак релігія не може виправдовувати такі злочини. Існує цей проблематичний закон про богохульство, і міжнародне співтовариство не може не втручатися. З одного боку, зрозуміло, є релігійні переконання, які слід поважати, але також необхідно підтримувати мінімум людяності й солідарності. Тому я вважаю, що потрібно наполягати на діалозі, – і на жаль – про це йдеться нечасто. Чим делікатніша ситуація, тим вищою є потреба в діалозі".

Комісія "Справедливість і мир" Католицької Церкви Пакистану виступила із заявою з приводу трагедії, що відбулася, вказуючи на відсутність доброї волі з боку політики: це робить меншини ще більше вразливими. Відзначаючи сміливість заяви помісної Церкви, кардинал Торан підкреслив, що нічим не можна виправдати цього "зла у чистому вигляді", цієї "тайни беззаконня", за словами апостола Павла.

Кардинал зазначив, що починаючи з 1990 року – часу прийняття закону про богохульство – було виконано 60 смертних вироків. Ці трагічні дані не стосуються самих лише християн: серед жертв були також правозахисники і противники режиму. "Пакистан стоїть перед обличчям великої проблеми, і хоча неможливо втручатися у внутрішні справи держави, принаймні можна допомогти політикам знайти рішення, гідні людини і цивілізації, – сказав глава Папської ради з міжрелігійного діалогу. – Церква повинна проявити велику підтримку і солідарність щодо гноблених християн, адже «вона для них – сім'я".